Понеделник, 01 Юли 2024
           
Новини

Цоков: За година повишихме заплатите на асистентите в ВУЗ-овете с 600 лв.

   
Цоков: За година повишихме заплатите на асистентите в ВУЗ-овете с 600 лв.
  МОН

За последната една година заплатата за най-ниската академична длъжност в университетите бе повишена с 600 лв., а с изпълнение на поетите в закона ангажименти до края на годината общото увеличение за нея би достигнало 1 000 лв. Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков по време на форум, организиран от Национален браншов синдикат „Висше образование и наука“ при КНСБ. Той благодари на социалните партньори и представителите на университетите за общите усилия за подобряване на условията в сектора.

„Всичко, постигнато през последната година, се дължи на добрия ни диалог. Със сигурност има нужда от още много усилия, но поставихме основата, над която да надграждаме“, каза проф. Цоков и подчерта, че в периода на служебния кабинет бяха преведени общо около 80 млн. лв. за университетите. Благодарение на това се гарантира увеличение на заплатите на всички университетски преподаватели, а също и на служителите в администрациите на висшите училища и на докторантските стипендии. „С изпълнение на разписаните в Закона за висшето образование допълнителни средства реално ще имаме 3 увеличения на заплатите само за година, което вероятно никога не се е случвало“, допълни министърът.

„Без добри университети няма да има добро бъдеще за страната ни“, подчерта проф. Цоков и поздрави висшите училища за постоянните им усилия да се подобряват и да бъдат още по-конкурентни. По думите му е много важно да се продължи и задълбочаването на връзките между тях. „Ние можем да сме успешни само ако обединяваме усилия и създаваме мрежа от университети, защото трябва да се конкурираме с най-добрите от Европа и света, за да привличаме повече чуждестранни студенти“, каза още той. Според него това означава повече съвместни програми и специалности, както и споделени усилия в популяризирането на висшите училища зад граница. „За тази година виждам, че университетите ни са извървяли много по-дълъг път и са станали по-практически ориентирани. Трябва ни още малко вяра в собствените възможности и последователни усилия, за да бъдем сред най-добрите“, посочи проф. Цоков.

По време на форума председателят на Националния браншов синдикат „Висше образование и наука“ проф. Лиляна Вълчева представи анализ на резултатите на висшите училища по направления, както и на нивата на възнаграждения в тях. В събитието участие взеха народният представител Красимир Вълчев, директорът на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ Любослав Костов, ректори, преподаватели и др.