Понеделник, 01 Юли 2024
           
Новини

Минен ловец „Струма“ отплава за участие в противоминната военноморска група в Черно море

   
Минен ловец „Струма“ отплава за участие в противоминната военноморска група в Черно море

Минен ловец „Струма“ отплава днес, 28 юни, от района на Военноморска база Варна за Истанбул, където на 1 юли 2024 г. ще се включи в новосформираната постоянна противоминна група в Черно море. Групата бе създадена в изпълнение на Меморандума за разбирателство между правителствата на България, Румъния и Турция. Това е първото участие на кораб от българските Военноморски сили (ВМС) в подобна операция след края на Втората световна война.

По време на първата активация от 2 до 16 юли групата ще действа в националните морски пространства на трите държави под командването на контраадмирал Юсуф Акюз - командир на оперативна група от щаб, разположен в град Истанбул и началник на щаба капитан I ранг Лъчезар Иванов. Силите на море ще се управляват от капитан I ранг Юсуф Карагюле.

Българските ВМС участват с минен ловец „Струма“ с командир капитан III ранг Мирослав Добрев. От ВМС на Румъния ще участва противоминният кораб „Аксенте“, от Военноморските сили на Турция - противоминен кораб „Акчай“ и кораб за командване и управление „Капитан Гюнгюр Дормуш“.

В епизодите на море корабите ще изпълняват задачи по разузнаване и наблюдение с оглед на минната заплаха, противоминни действия в определени зони, съвместни учения, подобряване на оперативната съвместимост и повишаване на морската ситуационна осведоменост на НАТО.

По време на активацията корабите от МСМ Black Sea ще посетят пристанища Истанбул, Бургас и Констанца. Групата ще вземе участие в морската фаза на националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2024“.