Понеделник, 01 Юли 2024
           
Новини

Освободиха Нико Тупарев, няма данни за престъпление

   
Освободиха Нико Тупарев, няма данни за престъпление

Софийският градски съд освободи известния телевизионен продуцент Никола Тупарев, известен като Нико Тупарев. Според СГС няма данни за престъпление, а сумата, която според прокуратурата, е присвоил, е изплатена печалба. 

Решението на съда бе взето близо час след началото на заседанието - около 16:30 ч. То не е окончателно и може да бъде обжалвано в тридневен срок. 

Според защитата на Тупарев той е жертва на опит за присвояване на дружество от две групи и сравни случая с този на Илия Златанов от разследването "Осемте джуджета". По думите на един от защитниците, адв. Атанас Черногорски, почеркът е на групите около Петьо Еврото и Нотариуса. Прокурор по делото бе станалия известен около разследването "Осемте джуджета" Димитър Франтишек-Петров 

По-рано днес Софийската градска прокуратура излезе с подробности за задържането и обвинението на Тупарев. Според съобщението на държавното обвинение той е присвоил 1 441 000 лв. от сметката на дружество, в което е съдружник. 

В 15:30 ч. днес Софийският градски съд гледа внесената от СГП молба за задържане под стража на продуцента. Тупарев бе въведен в съдебната зала с белезници, придружен от трима адвокати.

Прави впечатление времевото съвпадение на действията на държавните институции срещу Тупарев. През май Комисията за защита на конкуренцията обяви, че започва дело срещу него, а месец по-късно той бе задържан по сигнал, над който е работила прокуратурата по казуси от преди поне четири години.

По време на заседанието прокурорът от СГП поиска продуцентът да бъде задържан под стража, а неговите адвокати - да бъде освободен. 

Тупарев не направи изявление пред съда, заяви единствено, че иска да бъде оставен без мярка и се придържа към казаното от неговите адвокати.

Досъдебното производство срещу него е образувано през май 2024 г. с постановление на прокурор и се води от Главна дирекция „Национална полиция" под ръководството и надзора на СГП.

Обвинението спрямо него е за това, че в периода от 11 март 2020 г. до 16 септември 2020 г., в София, в качеството си на съдружник в търговско дружество, на който е възложена работа, свързана с пазене и управление на имущество на дружеството, е присвоил пари – собственост на дружеството, в размер общо на 1 441 000 лв.

На 11 март 2020 г., на 1 април 2020 г. и на 16 септември 2020 г. Тупарев наредил превод от сметки на търговското дружество в две банки към собствената си банкова сметка в една от тези две банкиу без да е взето решение от Общото събрание на съдружниците на дружеството за разпределяне на печалба от дейността му.

Присвояването е в особено големи размери и представлява особено тежък случай, допълват от Софийската градска прокуратура. 

Преди седмици Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) образува срещу Тупарев и негови съдружници дело по сигнал на техен бизнес партньор за отклоняване на печалби от основната продуцентска фирма на Тупарев към по-малки фирми с цел несподеляне на печалбата със засегнатия партньор.

Нико Тупарев е продуцент на едни от най-популярните телевизионни предавания. През годините с екипа си е правил продукции като "Стани богат", "Биг брадър", "Игри на волята".

Очаквайте подробности!