Понеделник, 01 Юли 2024
           
Политика

Първан Симеонов: Политическата криза се превръща в криза на демокрацията, избирателите се оглеждат за нови играчи

   
Първан Симеонов: Политическата криза се превръща в криза на демокрацията, избирателите се оглеждат за нови играчи

Ситуацията е много сложна - Борисов казва: аз ги чувам, те не могат да се понасят! Партиите у нас са се превърнали в едни отбори, които не се търпят и се самонадъхват, мразят се и са готови да се самоунищожат.  Това се отнася и до ГЕРБ, коментира в студиото на Нова ТВ социологът Първан Симеонов. Според него шансът за правителство е ако Борисов привлече и части от други формации срещу решаване на приоритети от техните програми. Ще има по-широк пъзел, но веднага ще кажат – Борисов пазарува депутати, допълни анализаторът. 

Според него политическата криза се превръща в криза на демокрацията. Ще дойдат хора, които ще искат да преосновем държавата, да има президентска република примерно. Ние правителство не можем да си направим, та как ще преосновем държавата, пита Симеонов.  Той смята, че в момента избирателите се оглеждат за нови формации и играчи. Вероятно се чака президентът да направи нещо, но това не е ясно, кога и как ще се развие.

Първан Симеонов коментира и темата за евентуален разрив между ГЕРБ и ДПС.

На кой му е удобно да управлява с ДПС. Това е естествено, а и двамата лидери имат амбиции. Проблемът е, че 4 години след протестите нещата опират до това -–каква част от властта ще бъде в ДПС. Ние не просто прелигитимираме един модел, който трябваше да отхвърляме, а той се оказа най-устойчив.