Неделя, 30 Юни 2024
           
Свят

Френската крайна десница и Макрон влязоха в конфликт за армията

   
Френската крайна десница и Макрон влязоха в конфликт за армията

Три дни преди парламентарните избори напрежението между поддръжниците на Еманюел Макрон и френската крайна десница нарасна, след като дългогодишният ѝ лидер Марин льо Пен постави под съмнение способността на президента да действа като ръководител на въоръжените сили.

Крайнодясната партия Национален сбор (RN) е сочена за победител на изборите, което потенциално може да даде на партията на Льо Пен премиерския пост за първи път в историята ѝ в едно напрегнато "съжителство" с Макрон.

Три дни преди първия тур на вота на 30 юни центристкият алианс на Макрон се бори да навакса изоставането си. Проучванията на общественото мнение обаче сочат, че той ще заеме трето място след RN и лявата коалиция Нов народен фронт (ННП).

Лидерът на RN, 28-годишният Жордан Бардела, ще има шанс да оглави правителство като министър-председател.

Той обаче настоява, че ще го направи само ако партията му спечели абсолютно мнозинство от 577-те места в Националното събрание след втория тур на гласуването на 7 юли.

Както приятелите, така и враговете на Макрон все още се чешат по главата защо президентът разпусна долната камара на парламента и свика нови избори след тежкото поражение на партията му на вота за Европейски парламент този месец.

Льо Пен заяви пред регионалния всекидневник "Телеграм", че титлата на президента като главнокомандващ на въоръжените сили е "почетна, защото министър-председателят е този, който държи кесията". По време на телевизионен дебат министър-председателят Габриел Атал заяви, че Льо Пен е изпратила "ясно послание", като е посочила, че ако RN спечели изборите, "ще има своеобразен спор между министър-председателя и президента за това кой е главнокомандващ на армията".

"Това е много сериозно послание за сигурността на Франция", каза той.

Но Бардела заяви в дебата, че "няма да позволи на руския империализъм да погълне съюзническа държава като Украйна".

Той заяви, че е и против изпращането на ракети с по-дълъг обсег на действие в Украйна, които биха могли да ударят руска територия "и да поставят Франция и французите в ситуация на съвоюване".

"Моят компас е интересът на Франция и французите", каза Бардела.

Участвайки в европейската среща на върха в Брюксел, украинският президент Володимир Зеленски заяви, че е уверен, че какъвто и да е съставът на следващото правителство на Франция, то ще бъде проевропейско и независимо от руското влияние.

"Вярваме, че французите ще продължат да подкрепят Украйна независимо от политическата ситуация", заяви Зеленски в писмен коментар за АФП.

Макрон настоява, че ще изкара остатъка от втория си мандат до изтичането му през 2027 г., независимо от това коя партия ще излезе начело в предстоящата законодателна надпревара.

Льо Пен, която опонентите отдавна обвиняват, че е в твърде топли отношения с Кремъл, усеща, че това може да е най-добрият ѝ шанс да спечели Елисейския дворец след три предишни опита.

Телевизионният дебат, в който към Атал и Бардела се присъедини лидерът на социалистите Оливие Фор, беше също толкова неспокоен, колкото и първата подобна сесия.

"Винаги, когато сте в затруднение, сменяте темата", каза Атал на Бардела.

В рядко срещан коментар на съседката на Франция по отношение на вътрешната политика, германският министър на финансите Кристиан Линднер заяви, че ще бъде "трагедия" за финансите на Франция, ако изборите доведат до правителство, което увеличи големия дълг на страната. | БГНЕС