Неделя, 30 Юни 2024
           
Свят

Тръмп: Ще спра войната срещу Украйна, но не при условията на Путин! Байдън поиска САЩ да спрат Русия

   
Тръмп: Ще спра войната срещу Украйна, но не при условията на Путин! Байдън поиска САЩ да спрат Русия

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп заяви по време на президентския дебат за 2024 г., организиран от CNN, че президентът на САЩ Джо Байдън "не е направил нищо", за да попречи на Русия да нахлуе в Украйна.

"Всъщност мисля, че той я насърчи", добави Тръмп, като заяви, че руският президент Владимир Путин се е почувствал окуражен, след като е станал свидетел на "некомпетентността" на Байдън.

"Ще уредя тази война пред Путин и Зеленски, преди да встъпя в длъжност", зарече се Тръмп, като добави, че условията на Путин за мир в Украйна "не са приемливи".

Джо Байдън изрази убеждението си, че руският президент Владимир Путин е "военнопрестъпник", който има амбиции да възстанови части от "бившата съветска империя", и заяви, че Москва планира да завладее "цяла Украйна".

"Смятате ли, че той иска да спре дотук [Украйна]?.... Какво мислите, че ще се случи с Полша, Беларус, с тези страни от НАТО?", каза Байдън по време на първия президентски дебат. Президентът също така подчерта, че Вашингтон предоставя на Киев по-скоро оръжия, отколкото пари, и подчерта, че НАТО финансира Украйна в същата степен, както и Съединените щати. "Ето защо сме силни", добави той. "Това е човек [Тръмп], който иска да се изтегли от НАТО. Вие ще останете ли в НАТО?", каза Байдън.

Президентът също така защити външната политика на администрацията си в Близкия изток, като заяви, че палестинската войнствена групировка Хамас е единствената, която не иска войната в Газа да приключи.

На въпрос дали двамата кандидати ще приемат резултатите от изборите Тръмп нападна Байдън, че при неговото управление САЩ са се превърнали в провалена държава и изживяват най-големия си упадък в историята. 

Тръмп обеща да приеме резултатите от президентските избори в САЩ през 2024 г., ако те са "честни, законни и добри".

"Абсолютно, няма нищо, което бих предпочел да направя", каза той и добави, че дори не би се кандидатирал за поста, ако президентът на САЩ Джо Байдън е свършил добра работа.

Байдън заяви, че е "факт", че бившият президент Доналд Тръмп е най-лошият президент в историята на САЩ.

Двамата претенденти за президентския пост се спречкаха за това кой според тях е най-лошият президент в американската история, докато обсъждаха разходите за детски грижи в страната.

"Джо, нашата страна се разрушава, докато ние с теб седим тук и губим много време за този дебат", заяви бившият президент. "Те ме оценяват като един от най-добрите и ако ми дадат още четири години, ще бъда най-добрият", подчерта Тръмп. Бившият президент също така предупреди, че Байдън има за цел да повиши данъците в страната четири пъти.

По време на дебата за президент на САЩ през 2024 г., организиран от CNN, Тръмп заяви, че президентът на САЩ Джо Байдън си приписва заслугите за "възстановените работни места".

"Не можеш да правиш това", добави Тръмп, твърдейки, че Байдън си е присвоил заслуги за работни места, които са се "възстановили" след пандемията COVID-19. Той подчерта, че е дал на Байдън "невероятна ситуация" и че вредите, които Байдън е нанесъл на САЩ, са "унищожили страната".

"Това, което се случи със страната ни през последните четири години, не е за вярване", каза той и добави, че "това, което Байдън е направил, е абсолютно престъпно".

Байдън заяви, че нелегалната имиграция е намаляла с 40%, откакто той е встъпил в длъжност, в сравнение с нивата, наблюдавани по време на управлението на Тръмп.

Коментирайки въпроса за незаконното преминаване на границата между Съединените щати и Мексико, Байдън защити усилията на своята администрация да се справи с притока на мигранти в страната, като предположи, че бившият президент Доналд Тръмп и членове на Републиканската партия са виновни за провала на двупартийното споразумение за границата по-рано тази година.

Байдън също така разкритикува Тръмп за разделянето на мигрантски семейства при неговата администрация.

Тръмп заяви, че млади жени са убивани от нелегални имигранти, които президентът на САЩ Джо Байдън е допуснал в страната.

"Имахме най-безопасната граница в историята на страната ни", каза Тръмп и добави, че единственото, което Байдън е трябвало да направи, е "да не се занимава с нея".

Джо Байдън определи бившия президент Доналд Тръмп, че има морала улична котка. Бившият президент от друга страна заяви, че сегашният стопанин на Белия дом е от семейство на престъпници, нападайки осъждането на сина на Байдън - Хънтър.

В четвъртък президентът на Съединените щати Джо Байдън се нахвърли върху кандидата за президент на Републиканската партия Доналд Тръмп в отговор на предполагаемия коментар на бившия президент, че всички загинали американски войници са "неудачници и гадняри", който той е направил по време на своето президентство.

"Синът ми не беше неудачник и не беше гадняр", каза той. "Вие сте загубенякът. Вие сте неудачникът", каза Байдън по адрес на бившия президент. "Всяко едно нещо, което е казал, е лъжа", каза Байдън. "Ветераните са адски по-добре, откакто приех Закона за тях. Един милион от тях вече имат застраховка и семействата им имат такава", добави той.

Бившият президент бързо реагира, заявявайки, че цитатът е "измислен" и че той никога не го е казвал. "Никой не се е грижил по-добре за нашите войници от мен", добави Тръмп.

Управлението на американския президент Джо Байдън доведе до неуважение към САЩ по света, заяви бившият президент на САЩ Доналд Тръмп по време на дебат.

"Той върши отвратителна работа, наистина отвратителна работа. Ще ви кажа... целият свят спря да ни уважава като държава. Те не уважават нашето правителство, те вече не уважават Съединените щати", каза той в студиото на CNN.

Първият предизборен дебат между президента на САЩ Джо Байдън и бившия държавен глава Доналд Тръмп ще се проведе в студиото на телевизия CNN в Атланта (Джорджия).

Модератори са водещият на CNN Джейк Тапър и кореспондентът на CNN Дана Баш. Дебатът започна в 21:00 ч. местно време в четвъртък и продължи час и половина.

Възрастта на Байдън и съдебните дела на Тръмп бяха сред централните теми на дебата.

Тръмп заяви, че иска да види президента на САЩ Джо Байдън да се яви на "само един когнитивен тест, много лесен", като твърди, че Байдън няма да издържи "първите пет въпроса".

"Направих два когнитивни теста, справих се с тях", похвали се Тръмп, като добави, че е в "много добро здраве" и че се чувства "в много добра форма".

Байдън и Тръмп са се договорили за няколко правила за дебата: например микрофоните на участниците ще бъдат изключени, докато не започнат да говорят, за да не могат да се прекъсват взаимно.

Освен това на участниците е забранено да носят предварително подготвени текстове и реквизит. По време на самия дебат им бяха предоставени бележници, химикалки и вода.

Редът на финалната реч и кой на коя трибуна ще седне, бяха определени предварително чрез жребий. Така, отбелязва CNN, според резултатите от жребия Байдън зае подиума вдясно от публиката, а Тръмп има първи последната дума в дебата.

Асошиейтед прес вече отбеляза, че първият дебат може да промени президентската надпревара.

Следващият дебат ще се проведе на 10 септември в студиото на ABC News.

Байдън и Тръмп всъщност вече са спечелили вътрешнопартийните избори съответно за Демократическата и Републиканската партия, но все още не са станали официални кандидати за президент. Кандидатурите им трябва да бъдат одобрени на партийните конгреси - конгресът на Републиканската партия ще се проведе през юли, а конгресът на Демократическата партия - през август.