Неделя, 30 Юни 2024
           
Коментари

MO с позиция относно българското участие в Срещата на върха на НАТО във Вашингтон

   
MO с позиция относно българското участие в Срещата на върха на НАТО във Вашингтон
  БТА

Във връзка с официалното изказване на президента относно приетата рамкова позиция за срещата на Върха на НАТО във Вашингтон, Министерството на отбраната изразява следното становище:

Решението на Министерския съвет, прието вчера, е утвърдена процедура, следвана през годините, за приемане на мандат за участие и защита на националните интереси в такъв тип форум на високо равнище, какъвто е предстоящата среща на Върха на НАТО.

Служебният кабинет стриктно следва политиката за оказване на подкрепа на Украйна на основание на решение на Народното събрание. В този смисъл подкрепата за Украйна е непоколебима и ще продължи толкова време, колкото е необходимо.

Правителството е поканило президента да ръководи делегацията в качеството му на Върховен главнокомандващ на въоръжените сили. Решението да приеме или да откаже да води делегацията е лично решение на президента.

В националната позиция, която приема България, няма нищо притеснително, което да накърнява интересите на страната ни. Тя е в синхрон със съюзната политика на НАТО.