Понеделник, 01 Юли 2024
           
Спорт

30 години от незабравимото американско лято, създадат фондация „Национали 94“

   
30 години от незабравимото американско лято, създадат фондация „Национали 94“

30 години отминаха от незабравимото американско лято, когато България стигна до 4-тото място на Световното първенство по футбол. На 16 юли в столичен хотел героите от САЩ ’94 ще се съберат. Един от тях – Красимир Балъков обяви още една голяма новина. Заедно ще създадат фондация „Национали 94“, която ще подпомага футболни хора и деца в неравностойно положение, пише Факти.

„Идеята е свързана с 30 години от американското лято 1994 година. Има една допълнителна идея, която ще я обявим сега. Правим фондация „Национали 94“. Идеята дойде след толкова много негативни случки, които се случиха с наши колеги. Последно с Петър Хубчев, засега е добре, да чукнем на дърво. Преди години държавата ни обеща, че ще ни даде подкрепа като пенсии. Нямаме такава, нищо не се случи. Фондацията ще я направим заради тези неща. Ако се наложи нещо по-сериозно да може да се финансира. Тя няма да е само за национални състезатели, но и за деца в неравностойно положение. Ще се опитаме да създадем нещо, което няма да остане с нас, а ще бъде поето от тези след нас“, каза Балъков в "Ники Кънчев Шоу".

„Това, което ние постигнахме, винаги ще се дискутира и ще е на преден план. Беше в един много важен момент за българското общество. Господ беше българин за всички. В тези тъмни времена имаше нужда от искрица светлина. Летвата е вдигната. Нека младите да се амбицират и да я постигнат, а защо и да не я минат“, продължи той.

„Когато има радост, емоции и наслада от това, което си като нация, природните условия не играят роля. Всички са навън. Самото посрещане и влизането ни на стадион „Васил Левски“ е като една приказка, която си я спомням до днес“.

„Ние с Ицо Стоичков имаме специално отношения. От самото начало до ден днешен винаги сме заедно. Имаме си голямо уважение, независимо дали се караме, или сме се карали. Всичко е в името на успеха. В мача с Германия също. Той е малко по-емоционален. Времето, което отдели за яда си, беше дълго“, каза още Красимир Балъков.