Понеделник, 01 Юли 2024
           
Новини

Общинският съвет подкрепи актуализацията на бюджета на София

   
Общинският съвет подкрепи актуализацията на бюджета на София

С 50 гласа „за“, 3-ма „въздържал се“ днес Столичният общински съвет прие актуализацията на бюджета на Столичната община, внесена с доклад на кмета на София. С нея се осигуряват повече средства за увеличение на заплащането на медицинските сестри, за ремонти на уличната мрежа в града, за култура, както и заем за две транспортни дружества.

Кметът на София Васил Терзиев благодари на общинските съветници, които подкрепиха актуализацията. По думите му актуализацията на бюджета на София ще даде възможност за подобрение в редица важни сектори за града.

С взетото решение се регламентира увеличението на възнагражденията на специалистите в сектор “Детско здравеопазване” – медицинските сестри. От 1 април е в сила новият Колективен трудов договор с увеличени заплати с 30% на специалистите в системата. За да могат да получат всички те своето увеличение и това да става по устойчив начин през бюджета на Столичната община, е направено предложение за съответния ред и суми, как това да стане.

“Правилно е финансирането на тези държавни дейности да идва от държавата, но когато държавата не изпълнява своята роля, намираме начин това да стане със средства от бюджета на Столичната общината. Защото всички работещи към Столичната община заслужават достойно възнаграждение за своя труд”, коментира заместник-кметът по финанси и здравеопазване Иван Василев.

Осигуряват се повече пари за образование (детски градини и училища), културни институти, музеи и театри. В основната си част това са държавно делегирани дейности и приходите идват от централния бюджет. Изключение са увеличените разходи за театри и общински културни институти, които са на база на по-добри приходи на съответните институции за периода януари-май на тази година.

Повече средства ще бъдат насочени за текущи ремонти на улици в града. “Първоначалното ни предложение беше за 5 млн. лв. допълнително, за да може да ремонтираме повече улици в различни райони на София. На комисията по бюджет и финанси тази сума е допълнена с още 2.2 млн. лв., което също показва, че когато работим заедно можем и намираме съгласие за важните за града ни теми”, заяви също Василев.

Ще бъдат осигурени повече средства за транспортните дружества „Столичен автотранспорт“ и „Столичен електротранспорт“. Средствата са в размер на 5 млн. и 600 000 лв. и с тях ще бъдат покрити стари задължения на тези дружества, което ще подобри тяхното финансово състояние.

Допълнителните средства за тези увеличени разходи ще бъдат осигурени чрез по-добро изпълнение на приходната част на бюджета. По думите на зам.кметът Иван Василев изпълнението на приходната част на бюджета в края на месец май ни дава увереност да предвидим по-добро изпълнение и съответно да увеличим приходната част, както следва:

  • Данък върху недвижимите имоти - 3 млн.лв.
  • Данък върху превозните средства - 2.3 млн.лв.
  • Данък върху възмездните сделки и даренията - 13 млн.лв.
  • Глоби санкции и наказателни лихви - 2.5 млн.лв.
  • Намаляване на средствата в резерва на общината за непредвидени и неотложни разходи с малко над 3.1 млн. лв.