Неделя, 30 Юни 2024
           
Новини

Радев ще води делегацията ни за Срещата на върха на НАТО

   
Радев ще води делегацията ни за Срещата на върха на НАТО

Президентът Румен Радев ще ръководи българската делегация на Срещата на държавните и правителствените ръководители на страните - членки на НАТО.

Решението е на правителството, като и служебният премиер Димитър Главчев ще бъде част от делегацията, която ще пътува до Вашингтон между 9 и 11 юли. След зле прикрит спор и препоръка от Борисов именно Радев да ръководи делегацията, Министерски съвет взе соломоновското решение и двата държавни ръководители да пътуват за срещата на НАТО.

Служебното правителство е одобрило на вчерашното си заседание рамковите позиции, които държавният глава трябва да изложи съобразно хода на дискусията.

Президентът ще може да одобрява и утвърждава документите, представени на вниманието на държавните и правителствените ръководители, включително заключителното комюнике от срещата, но позициите му трябва да бъдат съобразени именно с тези рамкови позиции.

Освен Радев и Главчев, в делегацията влизат още министърът на отбраната Атанас Запрянов, Началникът на отбраната Емил Ефтимов, постоянният представител на България към НАТО, заместник-министърът на външните работи Невяна Митева, началниците на кабинетите на президента и на премиера, трима от секретарите на президента, директори на дирекции в Министерският съвет и други служители от двете ни институции.