Неделя, 30 Юни 2024
           
Новини

Стоянов направи проверка след издадено разпореждане за обезопасяване на участъци по централни софийски булеварди

   
Стоянов направи проверка след издадено разпореждане за обезопасяване на участъци по централни софийски булеварди
  МВР

„Още в понеделник бе изготвено разпореждане до заместник-кмета на Столична община Илиян Павлов, да бъде изпълнено влязлото в сила решение на ВАС за преустановяване въвеждането на новата организация на движение в центъра на София. Освен това следва да бъдат обезопасени и всички новопоставени елементи и новообособени трасета“. Това заяви министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, който заедно с началника на отдел „Пътна полиция“ – СДВР комисар Николай Крушарски инспектира предприети ли са необходимите действия. Поставеният срок е до днес, 27 юни – информира вътрешният министър и поясни, че ако съответни действия не бъдат предприети, ще бъде наложена санкция в размер от 2000 до 7000 лева по ЗДвП, следва и сигнал до прокуратурата за неизпълнение на съдебно решение, което е престъпление по Наказателния кодекс. „Успоредно с това е пуснато сигнално писмо и до кмета на Столична община Васил Терзиев, с което го уведомяваме, че в централната градска част са извършени незаконни действия, за което той следва да предприеме необходимите мерки. Ако не го направи, предстоят разпореждания и към него“, допълни министър Стоянов.

На мястото на новата организация на движение, в района на НДК, вътрешният министър се срещна с жители на столицата, които провеждат протестни действия от въвеждането на промените. Той ги информира, че случващото се в центъра на София не е съгласувано с отдел „Пътна полиция“ – СДВР. „Колегите имат разумни решения, но до момента никой не е поискал нашето становище“, посочи министър Стоянов.

Министърът на вътрешните работи коментира пред представителите на медии предложенията за изменения и допълнения на ЗДвП, направени от Министерството на вътрешните работи, които вчера бяха одобрени по време на заседание на Министерския съвет: „Основната цел е максимално вдигане на глобите – мярка, която ще ни помогне да спрем случващото се по пътищата ни“.

Министър Стоянов сподели и виждането, че е възможно до края на тази календарна година България ще бъде приета в Шенгенското пространство и по сухопътна граница. Диалогът с австрийската страна продължава. В рамките на участието на двамата вътрешни министри в конференцията на държавите от Залцбургския форум министър Карнер отчете, че България има значителен напредък и резултатите, които постига имат отражение и в Австрия.