Събота, 29 Юни 2024
           
Новини

СДВР заръча на Столична община да не въвежда новата организация на "Патриарха"

   
СДВР заръча на Столична община да не въвежда новата организация на \

Столичната дирекция на вътрешните работи е изпратила на 24 юни разпореждане до заместник-кмета на Столична община Илиян Павлов да изпълни определение на Върховния административен съд (ВАС), като преустанови въвеждането на нова организация на движение по булевардите "Витоша" и "Патриарх Евтимий", и ул. "Проф. Фритьоф Нансен".

В разпореждането се посочват задължителни за изпълнението действия:

  1. Да не въвежда новата организация на движение.
  2. Движението по новоизградените и сигнализирани велоалеи и паркоместа бъде преустановено, тъй като към момента попадат в зоната на извършване на строително монтажни работи.
  3. Да обезопаси зоната на извършване на строително монтажни, като се съобрази с решението на ВАС за прекратяване въвеждането на новата организация на движение.
  4. Да монтира плътна ограда съгласно изискванията на Наредба Nº2/22.03.2004г. за ЗБУТ ограждаща участъците с извършвани СМР, като същите бъдат сигнализирани съгласно изискванията на Наредба Nº3/16.08.2010 г. за ВОБД.
  5. Да се проектират нови режими на светофарните уредби.
  6. В срок до 27.06.2024 г. предприеме необходимите действия за обезопасяване участъците с извършване на строително-монтажни работи по бул. Патриарх Евтимий, бул. Витоша и бул.Проф. Фр. Нансен.

На следващия ден отдел "Пътна полиция"- СДВР е изпратил и сигнално писмо до кмета Васил Терзиев, с което го уведомява, че положените нова маркировка, пътни знаци и преградни съоръжения не са изградени съгласно действащото законодателство и не отговарят на реда и условията за организация на движението по пътищата, отворени за обществено ползване.

Изисква се в кратки срокове столичният отдел "Пътна полиция" да бъде уведомен за предприетите действия, произтичащи от чл. 3, ал. 1 от ЗДвП. В заключение в сигналното писмо до столичния кмет се посочва, че ако не се получи отговор за предприети действия, отдел "Пътна полиция" ще приложи правомощията си съгласно чл. 165, ал.1, т. 3 от ЗДвП.