Четвъртък, 04 Юли 2024
           
Коментари

Димитър Радев все още вярва, че можем да влезем в еврозоната през 2025 г.

   
Димитър Радев все още вярва, че можем да влезем в еврозоната през 2025 г.

Все още е възможно да влезем в еврозоната през 2025 г. Условието за това е да има проевропейско правителство с достатъчно широка подкрепа и ясен хоризонт на действие. Това заяви управителят на БНБ Димитър Радев в интервю за БТА.

Той подчерта, че не е изненадан от конвергентния доклад на ЕЦБ. По думите му в сравнение с останалите оценявани страни България се намира в най-напреднал етап на подготовка за членство в еврозоната. С изключение на ценовия критерий ние отговаряме на всички номинални критерии, както и на изискването за правна конвергенция, отбеляза Радев.

Гуверньорът на БНБ посочи, че за да изпълним ценовия критерий е необходимо да овладеем устойчиво фискалната експанзия, тъй като тя действа про-инфлационно. Според него бюджетният дефицит трябва да бъде свит до 1% от БВП.

Радев изрази оптимизъм, че до края на 2024 г. ще покрием инфлационния критерий. БНБ прави това, което трябва да бъде направено при конкретните условия. Общата ни оценка за режима на близко сътрудничество между БНБ и ЕЦБ от неговото въвеждане през 2020 г. досега е еднозначно положителна и се потвърждава от постигнатите резултати в банковия сектор, добави той.

По отношение на промените в Конституцията и възможността гуверньорът на БНБ да стане служебен премиер, той заяви, че оценката в доклада е, че при направените интерпретации на посочените промени ние изпълняваме изискването за правна конвергенция.

Управителят или съответно подуправителят да заемат поста на служебен премиер, те трябва да напуснат заеманата от тях позиция в БНБ. Необходимо е това да бъде експлицитно уредено в Закона за БНБ, за което вече сме предприели стъпки, каза още Димитър Радев.