Неделя, 07 Юли 2024
           
Свят

Руски кораб спаси екипажа на потъващ танкер край Йемен

   
Руски кораб спаси екипажа на потъващ танкер край Йемен

Кораб, управляван от руската корабоплавателна група "Совкомфлот", спаси екипажа на потъващ танкер край бреговете на Йемен. Това съобщава "Ройтерс", позовавайки се на държавната компания, която е под западни санкции.

Танкерът на "Совкомфлот" NS Africa е плавал югоизточно от пристанище Ништун в Южен Йемен на 23 юни, когато е отговорил на сигнал за помощ от танкера Lavant, чийто екипаж го е изоставил и се е намирал в спасителен сал в открито море.

"В 14:10 часа местно време екипажът на танкера NS Africa извърши операция за спасяване на 19 моряци, сред които имаше граждани на Индия, Мианмар, Бангладеш и Индонезия", информираха от руската компания.

"Совкомфлот" добави, че спасените моряци са слезли в египетското пристанище Суец на 29 юни, като никой от екипажа не е ранен или в неизвестност.

Спооред източници от морската сигурност е малко вероятно корабът да е бил атакуван от йеменските хуси.

Подкрепяните от Иран бунтовници за първи път нанесоха удари с дронове и ракети по търговския път през ноември в знак на солидарност с палестинците в Газа. При над 70 атаки те са потопили два кораба, пленили са друг и са убили най-малко трима моряци.

Не е известно дали товарният кораб Verbena, който беше нападнат от хусите по-рано през юни, все още е плавал, след като е бил изоставен от екипажа си.

Рисковете, породени от остаряващите танкери, засегнати от санкции, са сред другите опасности, пред които са изправени корабите.

По-рано тази седмица Европейският съюз наложи санкции на "Совкомфлот", след като Вашингтон също санкционира 14 от неговите танкери по-рано тази година, но без NS Africa.

Санкциите срещу корабните компании подкопават безопасността в морето и създават опасности за търговията, тъй като стандартите на корабите са засегнати, предупреди изпълнителният директор на "Совкомфлот".