Понеделник, 01 Юли 2024
           
Свят

Мелони недоволна от номинациите за висшите постове в ЕС

   
Мелони недоволна от номинациите за висшите постове в ЕС

Италианският премиер Джорджа Мелони разкритикува плановете за разпределяне на висшите постове в институциите на ЕС, съобщава "Ройтерс".

Според нея те пренебрегват желанията, изразени от избирателите по време на изборите за Европейски парламент по-рано този месец.

Вчера източници, запознати с въпроса, разкриха, че трите основни, широко центристки европейски групи - които не включват консерваторите на Мелони - са се договорили за висшите постове в блока, което ще включва преизбирането на германката Урсула фон дер Лайен за втори мандат като ръководител на Европейската комисия.

Споразумението ще бъде представено за одобрение от лидерите на Европейския съюз на среща на върха в Брюксел, която започва в четвъртък. Ако бъде потвърдено, това ще представлява приемственост от миналото, като проевропейските фракции ще запазят властта въпреки нарастването на подкрепата за крайнодесни и евроскептични партии на евроизборите.

"Не ми се струва, че досега се е появила готовност да се вземе предвид това, което гражданите са казали чрез урните", заяви Мелони пред депутатите и подчерта, че партиите, които отбелязаха увеличение на политическата си подкрепа на последните избори, е трябвало да бъдат взети предвид при преговорите.

Дясната партия "Братя на Италия" на Мелони - водещата сила в Партията на европейските консерватори и реформисти в Европейския парламент - спечели най-много гласове в Италия. Изместване вдясно се наблюдава и във Франция и Германия, където управляващите партии претърпяха тежки поражения.

"Институциите на ЕС бяха замислени като неутрални субекти, като по този начин могат да гарантират всички държави членки, независимо от политическия цвят на правителствата им", изтъкна Мелони в долната камара на италианския парламент - Камарата на депутатите.

Съгласно споразумението за най-високите постове в блока португалският бивш премиер Антониу Коща ще стане председател на срещите на националните лидери на ЕС, а естонския премиер Кая Калас - върховен представител на ЕС по външната политика.

Трите основни фракции в ЕП имат гласовете, за да прокарат пакета през Европейския съвет на лидерите на ЕС. Но нов мандат за председателя на ЕК Фон дер Лайен, която е християндемократ, се нуждае от одобрение от ЕП, където тя вероятно ще трябва да разшири подкрепата си.

Дипломати посочиха, че Фон дер Лайен може да потърси подкрепата на Мелони, като предложи на Италия мощен портфейл в ЕК.