Неделя, 29 Сеп 2024
           
Новини

Три жени получиха шанс за живот след чернодробна и бъбречни трансплантации

   

  ВМА

Специалисти от Военномедицинска академия (ВМА) извършиха поредна чернодробна трансплантация вчера. Донорът и реципиентът са 48-годишни жени.

Трансплантацията продължила около 6 часа. В момента пациентката е в реанимация, в стабилно състояние.

По-рано през деня екип, начело с доц. Васил Михайлов, бе транспортиран със самолет C-27J "Spartan" от състава на 16-та авиационна база на Военновъздушните сили до варненската УМБАЛ "Света Марина" ЕАД, където бе реализирана донорската ситуация.

Ръководството на ВМА изказва своята изключителна благодарност към близките на донора, на екипажа на Военновъздушните сили, както и на колегите от Кръвния център на ВМА.

Други две жени също получиха шанс за живот в УМБАЛ "Александровска". Донорът е жена на 48 години от гр. Шумен, изпаднала в мозъчна смърт, вследствие на мозъчна аневризма.

Тя даде шанс за живот на две пациентки с хронична бъбречна недостатъчност. Те са избрани с най-голям процент органна съвместимост с донора от общо 6 поканени за оценка от листата на чакащи.

Бъбречните трансплантации са извършени тази нощ на 47-годишна жена от гр. Гълъбово, на диализно лечение от 18 месеца, и на жена на 51 години от гр. Стара Загора, която провежда диализно лечение от един месец. След интервенцията трансплантираните се възстановяват в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на болницата. Състоянието им е стабилно, с много добри жизнени показатели и диуреза.


Анкета

Ще гласувате ли на изборите през октомври?


Резултати