Събота, 29 Юни 2024
           
Свят

Асандж се прибра в Австралия като свободен гражданин и прегърна жена си

   
Асандж се прибра в Австралия като свободен гражданин и прегърна жена си

Основателят на WikiLeaks - Джулиан Асандж, пристигна в Австралия в сряда, след като се призна за виновен в нарушаване на американския закон за шпионаж в сделка, която го освободи от 14-годишна съдебна битка, предава "Ройтерс".

Асандж слезе от частен самолет на летището в Канбера малко след 19:30 ч. местно време, като помаха на чакащите медии и аплодиращи поддръжници, преди страстно да целуне съпругата си Стела и да я вдигне от земята. Той прегърна баща си, преди да влезе в сградата на терминала с юридическия си екип.

Премиерът на Австралия Антъни Албанезе, който от години лобира за освобождаването на Асандж, каза, че е разговарял с него по телефона, след като самолетът му кацна.

"Имах много топъл разговор с него тази вечер, той беше много щедър в похвалите си за усилията на австралийското правителство", каза Албанезе на пресконференция.

"Австралийското правителство се застъпва за австралийските граждани, това правим ние."

Пристигането на Асандж слага край на сагата, в която той прекарва повече от пет години в британски затвор с висока степен на сигурност и седем години в убежище в еквадорското посолство в Лондон, борейки се с екстрадиция в Швеция по обвинения в сексуално насилие и в САЩ, където е изправен пред 18 наказателни обвинения.

Тези обвинения произтичат от материал, публикуван от WikiLeaks през 2010 г. , който съдържа стотици хиляди класифицирани американски военни документи за войните на Вашингтон в Афганистан и Ирак - един от най-големите пробиви в сигурността на САЩ.

По време на тричасово изслушване, проведено по-рано на територията на САЩ Сайпан, Асандж се призна за виновен по едно криминално обвинение за заговор за получаване и разкриване на секретни документи на националната отбрана, но каза, че е вярвал, че Първата поправка на конституцията на САЩ, която защитава свободата на словото, защитава подобни дейности.

"Работейки като журналист, насърчих източника си да предостави информация, за която се знаеше, че е класифицирана, за да я публикувам", каза той пред съда.

"Вярвах, че Първата поправка защитава тази дейност, но приемам, че това е... нарушение на статута на шпионажа."

Главният окръжен съдия на САЩ Рамона В. Манглона прие признанието му за виновен, като отбеляза, че правителството на САЩ е посочило, че няма лична жертва от действията на Асандж.

Тя пожела честит рожден ден на Асандж, който на 3 юли навършва 53 години, докато го освобождаваше от присъдата, която се счита за излежана след престоя му в британски затвор.

Докато правителството на САЩ осъди дейностите на Асандж като безразсъдство, което излага американски агенти на риск от нараняване, неговите поддръжници го приветстваха като герой за насърчаването на свободата на словото и разкриването на военни престъпления.

"Ние твърдо вярваме, че г-н Асандж никога не е трябвало да бъде обвинен по Закона за шпионажа за това че участва в едно упражнение, което журналистите извършват всеки ден", каза американският му адвокат Бари Полак пред репортери пред съда.

Той каза, че работата на WikiLeaks ще продължи.

Британският и австралийски адвокат на Асандж Дженифър Робинсън благодари на австралийското правителство, че е осигурило освобождаването на Асандж. Баща му Джон Шиптън каза пред Ройтерс, че е изпитал облекчение.

"Това, че Джулиан може да се прибере у дома в Австралия и да вижда семейството си редовно и да върши обикновените неща от живота, е съкровище", каза Шиптън в Канбера, където чакаше сина си.

"Красотата на обикновеното е същността на живота."