Събота, 29 Юни 2024
           
Свят

Германия улеснява депортирането на чужденци, възхваляващи тероризма

   
Германия улеснява депортирането на чужденци, възхваляващи тероризма

Правителството на Германия одобри проектозакон, улесняващ депортирането на хора за възхвала или насърчаване на "терористични престъпления", съобщава "Ройтерс".

Вътрешното министерство посочва, че съгласно проектозакона оправдаването или прославянето на терористично престъпление - дори в социалните мрежи - ще бъде достатъчно за сериозното обмисляне на депортиране.

Това ще спомогне чужденците, които толерират терористични престъпления, да загубят правото си да останат в Германия и да бъдат депортирани. Не се изисква наказателна присъда.

"Предприемаме строги действия срещу ислямистки и антисемитски престъпления от омраза в интернет пространството", заяви министърът на вътрешните работи Нанси Файзер.

Правителството има за цел проектозаконът да бъде приет бързо от долната камара на парламента.

По-рано този месец германският канцлер Олаф Шолц обяви по-строги правила за депортиране, след като афганистанец намушка смъртоносно германски полицай в Манхайм.

Шолц посочи, че правителството работи, за да позволи депортирането на престъпници и опасни мигранти обратно в страни като Афганистан.

Подобен ход е противоречив, тъй като Германия не репатрира хора в държави, където са заплашени от смърт.

Мярката идва на фона на нарастващата подкрепа за антимигрантската крайнодясна "Алтернатива за Германия" и нарастващата загриженост, свързана с миграцията и обществената сигурност.