Събота, 29 Юни 2024
           
Политика

Величие искат програмно, а не експертно правителство

   
Величие искат програмно, а не експертно правителство

"Величие" не очакват да получат третия мандат, но имат готовност да предложат кабинет, ако това все пак се случи. Те подкрепят идеята да има програмно правителство, базирано на общи приоритети. Според тях формулата "експертен кабинет" единствено би прикривала коалиционни отношения. 

Това стана ясно от думите на Николай Марков от "Величие" по време на консултациите с президента Румен Радев. Заедно с него на "Дондуков" 2 отидоха Виктория Василева и двама депутати от парламентарната група. 

Държавният глава ги посрещна с думите, че ниската избирателна активност е истинско предизвикателство, но че за "Величие" изборите безспорно са били успех. Според Радев е важно да се чуе мнението на новата парламентарна сила - по думите му именно затова към "Величие" има голям обществен и медиен интерес. 

Николай Марков заяви, че още с влизането си в парламента "Величие" са подходили системно в своите действие, но че не са били разбрани. По думите му те са поискали лична среща с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, за да имат яснота за приоритетите на едно евентуално правителство.

Марков е на мнение, че "криенето зад формулата експертно правителство" не е полезна за България, защото така се прикриват коалиционни отношения, които са нелицеприятни за обществеността. 

"Затова най-близко до нас стои програмно правителство с ясни цели от хората, които имат ангажимент да го съставят. Ако се стигне до връчване на мандати, ние нямаме претенции като най-малки. Ако го получим, за нас би било комплимент и отговорност", каза Николай Марков. 

Той добави, че предвид тежката ситуация, в която се намираме, сега са най-важни общите цели.