Събота, 29 Юни 2024
           
Политика

Радев: Най-големият страх на РСМ е да признае самото съществуване на думите "българин" и "българско"

   
Радев: Най-големият страх на РСМ е да признае самото съществуване на думите \
  trud.bg

Президентът Румен Радев заяви, че ще обяви кога ще връчи първия мандат едва след като приключат консултациите с партиите. Днес той трябва да се срещне с последните две - "Има такъв народ" и "Величие", пише Труд.

Държавният глава коментира и агресивната риторика, която идва от страна на новия премиер на Република Северна Македония Християн Мицкоски.

"Днес маските окончателно паднаха. Новото правителство в нашата югозападна съседка ясно показа, че най-големият страх на политическата класа в тази страна е да признае самото съществуване на думите "българин" и "българско" в РС Македония. Това е политика насочена директно срещу европейските принципи и решения, взети със консенсус от всички държави-членки на ЕС, срещу поетите от РСМ международни ангажименти и срещу собствените й граждани, които заявиха ясно подкрепата си за европейското развитие на страната”, подчерта Радев. 

Припомняме ви, че Мицкоски настоя за промяна на преговорната рамка за влизането на РСМ в ЕС.

Президентът очаква незабавни конкретни действия както от българското правителство, така и от европейските институции за отстояване на европейските принципи и норми в процеса на разширяване.

“Ако ЕС не се ангажира с европейската перспектива на Балканите, базирана на ясни норми и ценности, то рано или късно Балканите ще изправят Европа пред балканизация”, предупреди Радев. 

"Какво означава отпадналата необходимост за бойните способности на българската армия, за нейните отбранителни способности, ако се наложи. Трябва да поддържаме солиден капацитет. Моята позиция е пределно ясна - въпросът вече не е да за даването на оръжия, защото с повече, по-малко или без оръжие, виждаме, че отиваме към сходно развитие на нещата на фронта. Въпросът вече е за липсата на хора на бойното поле, защото това е война, която се води с много хора. Липсата на хора като количество, подготовка и най-вече като мотивация", каза президентът във връзка с евентуалната нова помощ за Украйна.