Вторник, 02 Юли 2024
           
Свят

Джулиан Асандж напусна съда като свободен човек

   
Джулиан Асандж напусна съда като свободен човек

Основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асандж се призна за виновен пред американски съд за получаване и публикуване на американски военни тайни, след като сключи сделка с прокуратурата, която му гарантира свободата, пише БНР.

Делото срещу Джулиан Асандж беше гледано в Сайпан - столицата на малката островна американска територия Северни Мариански острови, която се намира в Тихия океан, недалеч от родната му Австралия.

52-годишният Асандж, считан от едни за борец за свобода на словото, а от други за престъпник, беше докаран на необичайното място с частен самолет, като така беше уважено желанието му да не стъпва на континенталната територия на Съединените щати.

По време на тричасовото изслушване в резултат на споразумението с американските прокурори Асандж се призна за виновен в едно престъпление - обвинение за заговор за получаване и разкриване на секретни документи, свързани с националната отбрана на САЩ. Той обаче заяви, че е вярвал, че първата поправка на Конституцията на САЩ, която защитава свободата на словото, му е осигурявала протекция.

"Работейки като журналист, насърчих източника си да предостави информация, за която се казваше, че е класифицирана, за да публикувам тази информация", каза той пред съда.

"Вярвах, че първата поправка защитава тази дейност, но приемам, че това е... нарушение на закона за шпионаж", заяви Асандж.

Съдията го осъди на 5 години затвор, които отговарят на времето, което Асандж прекара зад решетките във Великобритания, докато се бореше да не бъде екстрадиран в САЩ, където можеше да получи далеч по-сериозна присъда по закона срещу шпионажа.

Асандж напусна съдебната зала като свободен човек, но без право повече да посещава територията на САЩ.