Вторник, 02 Юли 2024
           
Коментари

Ботьо Ботев: Не трябва да се подценява Брендо

   
Ботьо Ботев: Не трябва да се подценява Брендо

Мислите ли, че това е случайно решение на Брендо. С това предаване не се цели нещо? Такива въпроси зададе в студиото на NOVA криминалистът Ботьо Ботев в коментар на изненадващото предаване на Брендо пред два дни на българските власти.

Почти митичната фигура за правораздаването Брендо се яви с голям сак на входа на Софийския централен затвор, за да излежи присъдата си от 6 години за пране на пари. Но освен присъда у нас, Брендо има присъда и в Италия, и в Румъния.

Някаква игра се развива в момента, убеден е Ботьо Ботев.

Брендо сам ще се оправи, цитира думи от преди години на "знакови хора" по повод отвличането на дъщерята на Брендо. Намек обаче направи Ботьо Ботев, че това може да се отнесе и за настоящата ситуация. Ботев свидетелства, че именно тогава разследващите са били оттеглени, дръпнати от самото разследване и издирване на детето, за да може то да бъде върнато - както и стана.

Прогнозата на Ботьо Ботев е, че Брендо изобщо няма да лежи присъда или в чисто човешки план си е направил сметката да лежи малко. Криминалистът не се нае обаче да прави прогнози дали Банев ще направи разкрития за връзките си и позициите си.

Не трябва да се подценява Брендо. Той може да е на по-голямо ниво и от тези, които движат организираната престъпност в България, посочи криминалистът.

В студиото той припомни интересна случка от Казичене, когато голямо количество цигари са изчезнали, въпреки че са били охранявани от барети.

Касуза с Брендо коментира и бившият шеф на Националната следствена служба (НСлС) Бойко Найденов в ефира на БНТ. "За мен причината Брендо да се предаде може да е само една. Хората са казали - по-добре ужасен край, отколкото ужас без край. Най-нормалното нещо е като имаш присъди и постановени е да изтърпиш наказанието си", заяви той. Според Найденов не може човек да се крие цял живот.

По думите му Брендо е бил един от многото хора, били разследвани основно за пране на пари. Доказано е, че са трансферирани пари, които са били придобити по незаконен начин. След събирането на достатъчно доказателства, той е предаден на съд. "Разследването започна от едно листче, което получихме от една британска банка за внесени кеш пари и след това преведени в София на негово име от съпругата му", разказа Бойко Найденов.

Той обясни също, че тогава е реално е било поставено началото на разследването на финансови престъпления. "Благодарение на съвместната ни работа с колеги от Митниците, главно от ГДБОП, БНБ, успяхме да съберем качествени документи, които успяха да издържат в Съда за трансфери на пари, придобити по незаконен начин", отбеляза Найденов. Той каза още, че част от тези пари са били инвестирани в имущества в София и по Черноморието.

Бившият шеф на НСлС каза още, че Брендо реално ще излежи около 7 години затвор и дори и по-малко.

Появата на Брендо не влияе добре на имиджа на МВР и на службите, заяви пред БНР Николай Радулов, експерт по национална сигурност и депутат в 46-ото и 47-ото НС, оглавявал една от парламентарните комисии за контрол над службите за сигурност.

"Традиция е известни в ъндърграунда личности да не бъдат забелязвани. Границата е пробита. Не вярвам, че се пази така, че да не могат хора като Петьо Еврото, братя Галеви и Таки да дойдат в България, да си свършат работата и да си тръгнат", изтъкна той.