Неделя, 29 Сеп 2024
           
Коментари

Проучване: Увеличаване на резерватите с 1,2% би спасило повечето застрашени видове

   


Заделянето на допълнителни 1,2% от Земята за природни резервати би предотвратило повечето от прогнозираните изчезвания на растителни и животински видове. Това сочи проучване в сп. "Граници в науката" (Frontiers in Science), съобщава "Ройтерс".

Този ход би струвал около 263 милиарда долара.

Светът бърза да постигне целта да защити 30% от планетата до 2030 г., за да защити дивата природа, която е унищожена от изменението на климата, замърсяването и унищожаването на местообитанията.

Световните политици ще се съберат на среща на върха на ООН в Колумбия през октомври, за да обсъдят плановете за постигане на тази цел.

Проучването имаше за цел да установи зоните с най-висока стойност с надеждата, че те ще бъдат включени в тези планове за защита, обясни Карлос Перес, съавтор и експерт по природозащитна екология в Университета на Източна Англия в Обединеното кралство.

"Повечето страни всъщност нямат стратегия", посочи Перес и допълни, че в целите 30-30 все още липсват много подробности, защото всъщност не се уточнява какви 30% трябва да бъдат защитени.

Предложените от проучването резервати ще покрият допълнителни 1,6 милиона квадратни километра - колкото 1/5 от площта на Съединените щати - в 16 825 места по света, които са дом на редки и застрашени видове.

Проучването изчислява, че ще са необходими 263 милиарда долара за придобиването на нови площи, много от които са частна собственост, през следващите пет години.

"Времето не е на наша страна, защото ще става все по-скъпо и по-трудно да се отделят допълнителни защитени зони", предупреди Перес.

Придобиването на земя съставлява по-голямата част от разходите за създаване на защитени територии и проучването не взема предвид разходите за поддръжка и охрана на резерватите.

Около 3/4 от местата са тропически гори, тъй като това са екосистемите с най-голямо биоразнообразие в света. Филипините, Бразилия и Индонезия са дом на над половината обекти с висока стойност.

Русия е единствената страна с най-високо оценената зона за опазване с 138 436 квадратни километра, идентифицирани в проучването - площ с размера на Гърция.

Няколко африкански страни също оглавяват списъка, като Мадагаскар има четвъртият най-голям брой обекти като цяло, а Демократична република Конго има най-голямата територия, определена за опазване на континента.

Съединените щати са единствената развита страна сред първите 30 държави в анализа, с 0,6% от обектите, или площ, два пъти по-голяма от Делауеър.

Изследователите разглеждат само земните и сладководните екосистеми, не и океаните или морските защитени зони. Те не са включили безгръбначни в проучването, тъй като географското разпределение на насекомите и други подобни животни не е ясно картографирано.


Анкета

Ще гласувате ли на изборите през октомври?


Резултати