Неделя, 30 Юни 2024
           
Свят

Филипините още вярват в дипломацията с Пекин в Южнокитайско море

   
Филипините още вярват в дипломацията с Пекин в Южнокитайско море

Филипините се ангажират да работят с Китай за разработване на "мерки за изграждане на доверие" за овладяване на напрежението в Южнокитайско море. Това заяви филипинският външен министър Енрике Манало на изслушване в Сената, съобщава "Ройтерс".

Изявлението му идва след сблъсъка миналата седмица, при който филипински моряк беше тежко ранен.

"Ние все още вярваме, че това е върховенството на диалога и дипломацията трябва да надделее дори пред лицето на тези сериозни инциденти, въпреки че, разбира се, признавам, че това също е предизвикателство", посочи той.

Манало подчерта, че на каквито и мерки да се съгласят Филипините, те няма да бъдат за сметка на техния суверенитет, суверенни права и юрисдикция в Южнокитайско море.

"Не сме слепи за инцидентите, които се случват", изтъкна той.

Министерството на външните работи внесе дипломатически протест срещу "незаконните и агресивни" действия на Китай, след като филипински моряк беше тежко ранен на 17 юни след "умишлен таран с висока скорост" от страна на китайската брегова охрана, целящ да попречи на мисията за снабдяване на филипинските войски, разположени на Втората Томасова плитчина.

Служителите на китайската брегова охрана, носещи ножове и копия, "умишлено са пробили" филипинските лодки, участващи в мисията, посочи филипинската армия.

Китайското външно министерство оспори твърдението на Филипините. Миналия четвъртък ведомството увери, че необходимите мерки, предприети от бреговата охрана, са били законни и професионални.

Министърът на отбраната на Филипините Гилберто Теодоро повтори изявлението на президента Фердинанд Маркос-младши, че страната не се занимава с разпалване на войни и похвали филипинските военни за проявената сдържаност и предотвратяването на по-нататъшна ескалация на инцидента.

"Един изстрел в изблик на гняв можеше да разпали нещо, което, за щастие, поради превъзходното обучение на военните, не се случи", посочи Теодоро на същото изслушване в Сената.

Китай има териториални претенции спрямо почти цялото Южнокитайско море. Това включва и Втората Томасова плитчина, където Филипините разположиха стария военен кораб "Сиера Мадре" през 1999 г., за да затвърдят претенциите си за суверенитет. На него има малък екипаж.

Решение от 2016 г. на Постоянния арбитражен съд постанови, че историческите претенции на Китай към богатия на ресурси воден път нямат правно основание. Пекин обаче отхвърля това решение и посочва, че филипински кораби незаконно нахлуват във водите около спорните плитчини.