Събота, 28 Сеп 2024
           
Коментари

Демержиев: За да пазят снайперисти Борисов, явно има реални данни за физическа заплаха за живота му

   


Засилената охрана на политици не е от вчера или от седмица, а от по-отдавна, макар и в този си вид да е от скоро. Така коментира бившият правосъден министър Иван Демержиев въпроса на лидера на ДСБ Атанас Атанасов защо къщата на Бойко Борисов се охранява от снайперисти. Първи преди няколко дни за това съобщи разследващият журналист Димитър Стоянов от Bird, но Атанасов увери, че разполага с информация и от официални източници, които обаче остават анонимни, пише News.

На първо място Демерджиев заяви, че въпросът не трябва да е насочен към президента Румен Радев, а към вътрешния министър Калин Стоянов.

Самият Демерджиев посочи, че трябва да се пита кои политически лидери са получили охрана при сглобяване на сглобката, като направи намек, че засилена охрана има не само Бойко Борисов, но и други лидери. Имена обаче не посочи.

Бившият министър обясни и технологията, по която се назначава заселина охрана - при действителна заплаха на едно лице, информацията по заповед на дирекция в ГДНП се проверява, а охраната се назначава от комисия в състав представители от НСО, ДАНС и главният секретар на МВР.

Според Демерджиев изобщо е проблем, когато политически лидери се налага да се охраняват толкова усилено, особено на фона на ширещото се домашно и криминално насилие.

Иван Демерджиев отправи въпрос и по отношение и на другата тема от днешния ден - предаването на Брендо, който на самоход и по собствено желание се яви пред вратите на Централния софийски затвор тази сутрин, съпровождан от адвоката си.

Демерджиев се надява все пак тази проверка - как Брендо е влязъл в страната - да даде някакви резултати. Самият бивш министър, който е и адвокат, заяви, че не знае нищо повече от публикуваното по медиите, но "Брендо е определено е човек, който не би трябвало безпрепятствено да мине границата и в избран от него момент и час да се яви пред вратите на Централния затвор". Демерджиев припомни друг случай, в който извършители на тежко криминално престъпление - убийство - минаха с личната карта на жертвата границата, за да замаскират следите си. Той не припомни обаче случая с Брат Галев - Ангел Христов, който почина в България и то по време именно на управлението на Иван Демерджиев, като и до този момент не е ясно как се е върнал в дома си при положение, че е обявен за международно издирване.

Явно охраната на границата не се осъществява както се декларира, а и много инициативи се оповестиха, но дали се осъществяват, това не се знае, коментира Демерджиев. Едновременно с това той постави акцент да се сравнят декларациите от страна на МВР как мигрантският поток и натиск непрекъснато намалява, но пък прокуратурата, от друга страна, отчита непрекъснато повече свършена работа и повече образувани досъдебни производства.


Анкета

Ще гласувате ли на изборите през октомври?


Резултати