Петък, 28 Юни 2024
           
Новини

Над 60 000 къса цигари са иззети при проверки на Дунав мост - Русе

   
Над 60 000 къса цигари са иззети при проверки на Дунав мост - Русе
  МВР

На ГКПП – Калотина са открити недекларирани близо 10 тона препарат за битова хигиена

Два опита за незаконно пренасяне през граница на акцизни стоки са предотвратени в хода на специализираната операция за противодействие на контрабандата на ГД „Борба с организираната престъпност“, ГД „Гранична полиция“, Агенция „Митници“ и Националната агенция за приходите.

На 20 юни за щателна митническа проверка бил селектиран лек автомобил, управляван от български гражданин, пътуващ към Западна Европа. При физическия контрол във фабричните кухини на седалките били открити 49 400 къса цигари от различни търговски марки, облепени с български акцизен бандерол. Шофьорът заявил, че цигарите са негови и ги превозва за подаръци на приятели.

Акцизните стоки са иззети, на водача е съставен акт.
Други 13 600 къса цигари с български бандерол били открити няколко дни по-късно, на 23 юни. Папиросите били укрити в сак и тонколона в лек автомобил. Водачът, български гражданин, признал, че цигарите са негови. Стоките са задържани, а на шофьора е съставен акт.

Влекач с полуремарке със сръбска регистрация пристигнал за излизане от страната на 19 юни на ГКПП - Калотина. Документите, които представил водачът, били за препарати за битова хигиена от Сърбия за България. При щателната митническа проверка обаче било  установено, че реалното наличното количество е повече от декларираното. Открити са недекларирани 16 палета с 12 800 пластмасови шишета в разфасовки по 750 мл, пълни с течен препарат за измиване на съдове от популярна търговска марка. Общото задържано количество е 9600 литра. На шофьора на камиона е съставен акт по Закона за митниците.