Събота, 28 Сеп 2024
           
Свят

Борел: Вратата на ЕС може да се затвори за Грузия

   
Борел: Вратата на ЕС може да се затвори за Грузия

Европейският съюз, обезпокоен от приемането в Грузия на спорен закон за "чуждестранно влияние", може да затвори вратата си за страната, която има кандидатстки статут, предупреди ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел.

"Вратата на Европейския съюз е отворена за Грузия", заяви Борел преди началото на срещата на министрите на външните работи на ЕС в Люксембург, предаде АФП.

"Но ако грузинското правителство продължи да върви по същия път, продължи да прави това, което прави, вратата за Грузия ще бъде затворена и грузинският народ ще понесе последствията", добави той.

На 3 юни грузинските власти обнародваха закон за "чуждестранното влияние", вдъхновен от репресивен руски закон, който предизвика масови протести в столицата Тбилиси в продължение на седмици и ожесточени критики от страна на западните държави.

Съединените щати забраниха на десетки грузински служители да влизат в страната, обвинени в участие в приемането на този закон, който беше широко разглеждан като знак за сближаване с Русия.

Управляващата партия в Грузия, която през последните две години засили консервативната си позиция, също така внесе в началото на юни законопроект, целящ да забрани "ЛГБТ пропагандата" в образованието и по телевизията.

Европейските министри ще обсъдят реакцията на събитията в тази страна, но на тази среща няма да бъдат взети никакви решения, добави Борел.

На масата е представен списък с възможности, включително санкции срещу грузински служители. "Не искаме да засягаме населението", обясни Борел пред пресата.

Тези мерки включват замразяване на военната помощ, предоставяна от ЕС в рамките на Европейския механизъм за мир, ограничения за пътуване на определени грузински служители или блокиране на част от финансовата помощ, предоставена на Тбилиси, обясни Борел.

"Важното послание е, че няма да има напредък за Грузия по пътя й към Европейския съюз, ако това правителство не промени отношението си, ако това правителство не оттегли закона си за външна намеса", заяви естонският външен министър Маргус Цахкна.

"Ситуацията за Грузия е сериозна", подчерта той.

Грузия получи статут на страна кандидатка за членство в ЕС през декември 2023 г., но преговорите за присъединяване все още не са започнали. | БГНЕС


Анкета

Ще гласувате ли на изборите през октомври?


Резултати