Сряда, 03 Юли 2024
           
Новини

Съюзът на съдиите иска комисия "Нотариуса" и в 50-ото Народно събрание

   
Съюзът на съдиите иска комисия \

Съюзът на съдиите в България очаква за новосформираното Народно събрание приоритет да бъде темата за автентична и дълбока реформа на правосъдието, която да гарантира независимост на съдиите и автономност на прокурорите, но и отчетна и ефективна съдебна власт, която прилага еднакво закона към всички.

От Съюза напомнят, че няма данни да са неутрализирани разкритите в началото на тази година мрежи за влияние във висшите органи на съдебната власт, за чието разследване в предходното Народно събрание беше създадена специална анкетна комисия. Почти нищо не е направено и за защита на правата на гражданите, които тяхната дейност е увредила.

ССБ настоява за честно, открито и отговорно отношение на Народното събрание към проблемите на съдебната власт. Съдиите припомнят, че в предишния парламент беше създадена временна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов-Нотариуса.

В рамките на почти тримесечната си дейност Комисията проведе осем заседания, на които изслуша съдии, прокурори, разследващи журналисти, граждани, които споделиха информация за дейността на група на Божанов.

Комисията събра множество документи, които са свързани с изследваните обстоятелства за дейността на групата на Божанов, както и за работата на прокуратурата и другите държавни органи, които е трябвало да й противодействат. Изготвеният проект за доклад, обобщаващ дейността на комисията и анализиращ събраната информация, не бе внесен за обсъждане и приемане от Народното събрание, поради бойкот от страна на част от парламентарните групи и поради прекратяване на пълномощията на 49-ото НС, припомнят още от Съюза на съдиите.

Затова и призовават 50-ото Народно събрание да създаде временна комисия, която да продължи дейността по събиране на информация за връзките на групата на Мартин Божанов със съдии, прокурори и други публични длъжностни лица, като се разшири предметът на изследване със събиране на данни за други публично известни опити за упражняване на влияние- кръгът "Осемте джуджета", частните клубове за магистрати и други. От Съюза считат за необходимо комисията да приобщи и многобройните документи, изисквани от Прокуратурата, МВР, ДАНС, КПК и ВСС, и да ги анализира в съвкупност с протоколите от изслушванията на посочените лица.

ССБ смята за наложително да се поканят за изслушване и бившият главен прокурор Цацаров, и настоящият изпълняващ длъжността Сарафов, както и предполагаемите участници в група на Божанов - адвокат Велимир Атанасов, адвокат Калин Чанков, адвокат Емил Писков, а по преценка и други замесени лица.

Съюзът на съдиите в България очаква Народното събрание да доведе до край започната проверка на фактите за нерегламентирано влияние върху дейността на съда и прокуратурата, което да постави начало на оздравителен процес в съдебната власт, водещ до правосъдие, което е честно, ефективно и равно за българските граждани. Без този оздравителен процес не може да бъде постигнато върховенството на правото, което е не само основна европейска ценност, но и основата на държавността.