Четвъртък, 27 Юни 2024
           
Коментари

Европейският стабилизационен механизъм ни помага да си проправим път към Еврозоната

   
Европейският стабилизационен механизъм ни помага да си проправим път към Еврозоната

Служебният вицепремиер и финансов министър Людмила Петкова представи пред управляващия директор на Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ) Пиер Граменя Вицепремиерът Людмила Петкова представи напредъка по техническата подготовка за въвеждането на еврото у нас и текущото макроикономическо и финансово състояние на страната. Очакванията са България да покрие критерия за ценова стабилност до края на годината, след което да бъде отправено искане до Европейската комисия (ЕК) и Европейската централна банка (ЕЦБ) да бъде изготвен извънреден конвергентен доклад.

Петкова разговаря с Граменя в рамките на посещението си Люксембург за редовното заседание на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН), съобщиха от пресцентъра на Министерството на финансите (МФ).

"Заедно ще проправим пътя към Еврозоната", заяви Пиер Граменя. Той обърна внимание на отделните стъпки в процеса и се ангажира да осигури необходимата подкрепа и експертиза до момента на присъединяването на България към Еврозоната. "Това е пореден крайъгълен камък в общите ни усилия за укрепване на Европа", коментира.

Европейският стабилизационен механизъм е независима финансова институция, създадена от държавите в Еврозоната като мярка срещу дълговата криза от 2012 г. След въвеждането на еврото у нас България ще стане акционер в ЕСМ. В Управителния съвет на институцията участват финансовите министрите на страните от Еврозоната, които са част и от Еврогрупата. Управителният съвет на Европейския стабилизационен механизъм се ръководи от председателя на Еврогрупата. Ръководството на ЕМС включва съюо Съвет на директорите и управляващ директор.