Четвъртък, 04 Юли 2024
           
Свят

Армения официално обяви Палестина за държава

   
Армения официално обяви Палестина за държава

Армения официално призна Палестина за държава, съобщи днес арменското Министерство на външните работи, предаде Дарик с позоваване на Ройтерс.

Министерството допълва, че Армения подкрепя резолюцията на ООН за незабавно прекратяване на огъня в ивицата Газа и се застъпва за двудържавното решение на палестинско-израелския конфликт.

Катастрофалната хуманитарна ситуация в ивицата Газа и продължаващият военен конфликт днес са сред приоритетните въпроси в международния политически дневен ред, които изискват уреждане, се казва в изявлението.
Армения категорично отхвърля нападенията срещу гражданска инфраструктура, насилието срещу мирни граждани, вземането на заложници и пленяването на цивилни по време на въоръжения конфликт и се присъединява към исканията на международната общност за тяхното освобождаване без предварителни условия, казват още от арменското външно министерство.

"Армения се присъедини към резолюциите на Общото събрание на ООН, в които се призовава за незабавно прекратяване на огъня в ивицата Газа. Освен това Армения е искрено заинтересована от установяването на мир и стабилност в Близкия изток, дългосрочен мир между еврейския и палестинския народ. На различни международни форуми ние винаги сме се застъпвали за мирно и цялостно уреждане на палестинския въпрос и продължаваме да подкрепяме решението за две държави в израелско-палестинския конфликт. Убедени сме, че това е единственият начин да се гарантира, че палестинците и израелците ще могат да осъществят законните си стремежи, посочва арменското външно министерство. 

Въз основа на гореизложеното Армения потвърждава отново ангажимента си към международното право, принципите на равенство, суверенитет и мирно съжителство на народите и признава Dържавата Палестина." - казват в заключение от ведомството.