Петък, 28 Юни 2024
           
Развлечения

Шимпанзета помагат на учените да открият растения, които могат да се превърнат в лекарства

   
Шимпанзета помагат на учените да открият растения, които могат да се превърнат в лекарства

Британски учени от Оксфорд са идентифицирали 13 растения, които имат мощни свойства за заздравяване на рани и борба с инфекции, като са направили това „вълнуващо“ откритие с помощта на диви шимпанзета, съобщава ДПА.

Изследователите наблюдавали как човекоподобните маймуни в африканска гора се хранят с кора, мъртва дървесина и листа от растения, които не са част от обичайната им диета, след като са се разболели или наранили.

Наблюдението на начина, по който шимпанзетата - най-близките животински роднини на човека, търсят помощ от природата, когато са зле, може да ускори откриването на нови лекарства за лечение на хронични заболявания и инфекции, твърдят изследователите.

Д-р Елоди Фрейман от Факултета по антропология и музейна етнография към Оксфордския университет каза: „Нашето изследване е доказателство за медицинските познания, които могат да бъдат придобити от наблюдението на други видове в дивата природа, и подчертава спешната необходимост от запазване на тези „горски аптеки“ за бъдещите поколения“.

За целите на изследването, публикувано в списание Plos One, изследователите се превръщат в „детективи“, като в продължение на няколко месеца следят 51 шимпанзета в централния горски резерват „Будонго“ в Уганда.

Тяхната задача била да се съберат „поведенчески улики“ и да се установи дали приматите умишлено се самолекуват.

Анализирайки видеозаписите, екипът открива, че ранено мъжко шимпанзе яде листата на папрат, известна като Christella parasitica, за която е доказано, че има противовъзпалителни свойства, когато е тествана в лаборатория. Според изследователите папратта може да е помогнала за намаляване на болката и отока.

Учените са наблюдавали и друго шимпанзе с паразитна инфекция да яде кора от дървото котешки трън (Scutia myrtina) - поведение, което не е наблюдавано досега при тази група.

Лабораторните тестове показват, че и други растителни екстракти, като мъртва дървесина от тропическо горско дърво, наречено Alstonia boonei, и кора и смола от източноафриканско махагоново дърво (Khaya anthotheca), имат силни свойства за заздравяване на рани и борба с инфекциите.

По-голямата част от анализираните в лабораторията растителни проби (88%) имат антибиотични свойства, а 33% показват противовъзпалителни свойства, твърдят изследователите.