Събота, 29 Юни 2024
           
Спорт

Херо: България не е далеч от нивото на UEFA EURO 2024

   
Херо: България не е далеч от нивото на UEFA EURO 2024
  gong.bg

Един от най-опитните и успешни български треньори Димитър Димитров-Херо говори пред БТА за дербито на първата фаза на UEFA EURO 2024 между Испания и Италия, а след това се спря върху моментите, които са заострили вниманието му до момента на първенството като цяло. Треньорът, ставал шампион на България с Левски, Литекс и Лудогорец очаква силно представяне от Англия, Франция и Германия, очаква приятни изненади от Дания, а Италия и Шотландия са в групата на разочарованията. Испанците доминираха тотално по всички показатели на футболната игра, но спечелиха само с 1:0 и то благодарение на автогол на Рикардо Калафиори десет минути след началото на второто полувреме.

"Няма кой знае какво да се коментира, защото единият отбор игра, а другият – гледаше. Италианците просто нищо не показаха. Трудно ми е да кажа защо така изглеждаше Италия – дали испанците бяха прекалено силни, или се дължи поведението им на някакъв психологически проблем", започна Херо за дербито между "Ла Фурия" и защитаващите титлата си италианци. "Тях специално трябва да ги гледаме в още една среща, за да имаме категорично мнение. За срещата с Албания също не искам да говоря, защото беше първи мач. Допуснаха много ранен гол, след това обаче успяха да се върнат в мача и да поведат".

На въпрос дали Испания е фаворит за спечелване на Европейското първенство, Димитров е доста предпазлив. "Испанците играят добре до момента, няма какво да се каже. Но силата им ще си проличи на осминафиналите и на четвъртфиналите. А дали пропуските пред гола ще продължат, още са ми загадка.

След това той се спря на другите фаворити, както и посочи своите предпочитания. "Генерално не съм много впечатлен от нивото за момента. А нивото се задава от водещите футболни нации. Както казах за Испания, за Франция и Англия се отнася същото. Силата им ще си проличи след групите. Особено се отнася това за Франция, които имат равностойни футболисти за два отбора".

Попитан кои са неговите фаворити за спечелване на титлата, Димитров посочи същите два отбора, но добави и Германия, където посочи и свои любими футболисти.

"Англия и Франция разполагат с много качество, но трябва да бъде прибавена и Германия като домакин и не само. В този отбор има млади и изключително качествени футболисти като Флориан Вирц и Джамал Мусиала. Това се отнася особено за Мусиала, който е много, много силен и още ще расте в развитието си".

А ако трябва да се търси изненада, Димитров сочи Дания. Според него, в състава им присъства доста сериозен потенциал с футболисти, които играят на най-високо ниво – във Висшата лига, в Бундеслигата, в Серия А. И те като опитни футболисти тепърва ще го разкриват. Без никакво съмнение обаче разочарованието за треньора до момента е отборът на Шотландия, от който е очаквал много повече най-вече на базата на квалификациите и по-специално на двете срещи с Испания.

Херо се спря и на последните два съперника на българския национален отбор от контролните срещи – Румъния и Словения.

"Видяхте на какво ниво тези два отбора играха с нас, а сега показват съвсем друго в първенството. Но тук мотивацията и настройката е съвсем различна. Все пак смятам, че българският национален отбор не е много далече от тези отбори. И България също може да има подобни резултати, ако футболистите ни излизат на терена с повече самочувствие".

Евро 2024 за момента прави впечатление на доста резултатен шампионат, в който все още завършил без попадения мач няма. Димитър Димитров, който може без колебание да бъде наречен родоначалник на модерното виждане за футбола у нас, има свое мнение защо е така.

"Вероятно така върви първенството, защото доста отбори сякаш подценяват играта в защита или пък балансът им е нарушен, недоизпипан. Но пък не можем да пропуснем и индивидуалната класа, майсторството на футболистите, както и смелостта да стрелят. Какво можем да кажем например за двата гола на Турция?", завърши Херо.