Събота, 29 Юни 2024
           
Политика

Борисов мълчи за правителство, тъжи за парите по Плана за възстановяване

   
Борисов мълчи за правителство, тъжи за парите по Плана за възстановяване
  BGNES

Бойко Борисов, лидерът на партията, спечелила убедително изборите на 9 юни, продължава да мълчи за изгледите и евентуалните конкретни стъпки за съставяне на правителство. В петък в парламента той отклони всички въпроси по тази тема и вместо това се завайка заради разменените между политиците "кокошкарски обиди", липсата на национални позиции по важни въпроси и пропиляното време, заради което държавата е пропуснала да усвои парите по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ).

Той естествено пропусна да отбележи, че това време бе пропиляно и, съответно, условията за изплащане на средствата по ПВУ не бяха изпълнени, заради нежеланието на неговата партия да гласува нужните актове в 49-ия парламент и провалената ротация на предишния кабинет.

Отново виждате парламентът с какво се занимава и затова е трудно да ги слушам дори - и едните, и другите. Натъжен съм, защото се занимаваме с такива кокошкарски обиди, каза пред журналисти лидерът на ГЕРБ.

"Знаете ли колко съм натъжен. Европейската комисия излезе с доклад как българският народ е пропилял времето и милиарди, много милиарди по Плана за възстановяване, от еврофондовете, за съжаление, не се използват от българите. И едва след май месец правителството е започнало да работи по тях", каза Борисов.

Попитан кой вариант му допада повече – Росен Желязков да бъде редовен премиер или Рая Назарян служебен премиер, той отговори: "Няма такъв вариант към днешна дата".

Лидерът на ГЕРБ посочи, че предстои и среща на най-високо ниво в НАТО. "Вместо да слушаме позицията на България, да спорим по нея, да изпратим президента – защото поне по наше време, който и да е бил президент, когато аз съм бил премиер, аз ходех на европейските съвети, а върховният главнокомандващ ходеше на срещите на НАТО", каза той.

По думите му вече трябваше да имаме позицията на България, на МВнР, която, който и да отиде в САЩ, да я отстоява.

"Понеже ние си вършихме тогава работата, външно министерство изготвяше позициите, президентът Радев тогава, когато отиваше, или Плевнелиев, отиваше с решение на правителството. Ние сега слушаме обиди, обвинения, вместо всички да кажем едно благодаря на ИТН, че отпушиха процеса да има днес възможност и Христо Иванов да си тръгне", каза Борисов, като по традиция забърка в едно изречение няколко различни теми.

"Натъжен съм, защото нищо от важните неща, които България пропуска в момента, не се коментира от вас. Какво щяло да се случи и кой би бил – то няма никакво значение, когато ние нямаме национални позиции, нямаме парламент, който да защити националния интерес“, заключи Борисов.