Неделя, 07 Юли 2024
           
Новини

В Брюксел задържаха 17 души за измама със социални помощи, насочвани към България

   
В Брюксел задържаха 17 души за измама със социални помощи, насочвани към България

  EC

Инспекцията по труда в Брюксел е разкрила схема за измама със социални помощи, пренасочвани към България, съобщиха местни медии, цитирани от БТА.

Задържани са 17 заподозрени, а щетите за бюджета се оценяват на 1,5 милиона евро.

Извършени са претърсвания в Брюксел, Антверпен и на други места във Фландрия. Следователите са открили 15 000 евро в брой. В съобщението се уточнява, че измамата е била осъществена с кражба на самоличност и е свързана с изплащането на обезщетения за безработица.

Твърди се, че част от източените средства са били насочени към банкови сметки в България или са вложени в недвижими имоти в нашата страна. Белгийската полиция е разпоредила да бъдат запорирани 105 банкови сметки в Белгия и е поискала сходни действия от българска страна.

"Чрез система за кражба на самоличност се твърди, че лицата са получили незаконно статут на самоосигуряващи се, за да получат обезщетения от държавата. В момента се оценява каква е вредата, която престъпната организация е причинила на белгийската система за социална сигурност. Твърди се, че част от присвоените пари са били прехвърлени в банкови сметки и инвестирани в недвижими имоти в Българи", заяви говорител на инспекцията в Брюксел, цитиран от БНТ.