Събота, 29 Юни 2024
           
Коментари

Груевски: Преспанският диктат не беше единственият път на РСМ към НАТО

   
Груевски: Преспанският диктат не беше единственият път на РСМ към НАТО

„Алексис Ципрас призна, че ако РСМ не беше променила името си, Гърция щеше да я пусне в НАТО под името Република Македония“.

Това заяви бившият лидер на ВМРО-ДПМНЕ и премиер на Северна Македония Никола Груевски.

"Много хора казаха, че нямаме друг избор, освен да приемем гръцкото предложение за промяна на името, историята и идентичността. Аз никога не съм мислил така“, написа Груевски във Facebook.

„Тези дни бившият гръцки министър-председател Ципрас, по чието време македонското правителство, ръководено от Заев, промени името, идентичността и историята под гръцка диктовка, обяви, че не е имало друг избор, освен да приемем това, което Зоран Заев и Никола Димитров ни сервираха като единствен изход и поради тази причина направиха най-голямото политическо преследване в историята на Република Македония“, допълни бившият министър-председател на РСМ.

„Самият Ципрас каза, че ако не бяха променили името ни, тогава щеше да се наложи да ни приемат в НАТО под тогавашното конституционно име Република Македония", добави Груевски.

БГНЕС припомня, че на 17 юни 2018 г. в с. Нивици на брега на Голямото преспанско езеро беше подписано Преспанското споразумение. То бе сключено от външните министри на Гърция и РСМ Никос Кодзиас и Никола Димитров в присъствието на премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев. Договорът сложи край на дългогодишния спор за името на Република Македония между властите в Скопие и Атина. | БГНЕС