Петък, 28 Юни 2024
           
Свят

Зеленски иска децентрализирана зелена енергетика

   
Зеленски иска децентрализирана зелена енергетика

Украинският президент Володимир Зеленски във вечерното си обръщение към съгражданите говори главно за вчерашното заседание на щаба на Върховния главнокомандващ, на което беше обсъдена защитата на украинската енергетика от това, което той нарече "руския енерготерор", съобщава Би Би Си.

Според него са били предложени няколко решения, някои от които бяха свързани със защитата на енергийната инфраструктура, но другата част се отнасяше до развитието на нейното децентрализиране и особено до развитието на "зелената" енергия, която Зеленски спомена на първо място.

Той инструктира правителството да разработи и "незабавно да представи програма за стимулиране на инсталирането на соларни станции и мощности за съхранение на енергия в Украйна," най-благоприятната, според него, програма.

"Във всички обществени и административни обекти в страната, във всички критични инфраструктурни обекти са необходими подходящи алтернативни източници на енергоснабдяване", продължи президентът на Украйна.

"Държавата ще продължи да работи за създаване на ново енергийно производство, нови децентрализирани енергийни мощности", подчерта Зеленски.

Припомняме, през последните два месеца Русия засили атаките си срещу украинската енергийна система. Голяма част от производството на топлинна и водна енергия е извън строя към момента. По данни на украинския премиер Денис Шмигал Украйна е загубила около 9 GW капацитет за производство на енергия от март месец.

След последната атака по-рано този месец, шестата от март насам, правителството наложи дълги прекъсвания на електричеството в цялата страна. Някои потребители в Киев казаха, че нямат ток до 12 часа на ден.