Вторник, 02 Юли 2024
           
Свят

Расте броят на жертвите на замърсен алкохол в Индия

   
Расте броят на жертвите на замърсен алкохол в Индия

Броят на загиналите при последния случай на замърсен с метанол нелегално произведен алкохол в южния индийски щат Тамил Наду се покачи до 47, като над 100 души все още са в болница, каза правителствен служител в петък, цитиран от Ройтерс.

От сряда повече от 150 души, страдащи от повръщане, болки в стомаха и диария, са имали нужда от лечение, след като са пили алкохол, смесен с метанол, произведен в района Калакуричи, на около 250 км от столицата на щата Ченай.

В петък сутринта 118 души все още се лекуват в болници в областта и близките райони, каза правителственият служител.

В четвъртък правителствен говорител каза, че най-малко 36 души са загинали.

Полицията арестува четирима души за незаконна продажба на алкохол и конфискува 200 литра алкохолна напитка, съобщи правителството на щата в четвъртък, като добави, че е предприело дисциплинарни действия срещу 10 длъжностни лица за неуспех да предотвратят масовото отравяне.

Смъртните случаи от незаконно произведен алкохол, известен на местно ниво като "hooch" или "селски алкохол", са редовно явление в Индия, където мнозина не могат да си позволят маркови спиртни напитки, въпреки че обществеността и активистите призовават за драстични мерки срещу продавачите на нелегален алкохол.

Правителството на щата Тамил Наду заяви, че предприема стъпки за идентифициране на хората, участващи в производството на метанол - токсичен алкохол, който обикновено се използва за промишлени цели.

Повече от десет души загинаха миналата година при подобен инцидент в близък район отново в щата Тамил Наду.