Петък, 28 Юни 2024
           
Коментари

ISW: Над Путин надвисва заплахата за разгром и той го знае

   
ISW: Над Путин надвисва заплахата за разгром и той го знае

По време на неотдавнашното си посещение в Северна Корея и Виетнам на 18 и 19 юни руският президент Владимир Путин предприе мащабна информационна операция, целяща да саботира усилията на украинските партньори за ясно определяне на обща стратегическа цел и стратегия за решителен разгром за незаконната завоевателна война на Русия в Украйна.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

Путин косвено заплаши да използва ядрени оръжия, ако Западът даде възможност на Украйна решително да победи Русия. Освен това силният човек в Кремъл иска и да подкопае съгласуваната стратегическа визия на международната общност за подкрепа на Украйна.

Ядрената заплаха на Путин е част от продължаващата кампания на Кремъл за ядрено изнудване, насочена към разубеждаване на съюзниците на Украйна да се ангажират решително с разгрома на незаконното нахлуване на Русия в Украйна, и поради това е много малко вероятно да доведе до действителна ядрена ескалация.

Южна Корея реагира на руско-севернокорейското споразумение за всеобхватно стратегическо партньорство на 20 юни и заяви, че ще преразгледа предишната си забрана за изпращане на смъртоносна военна помощ на Украйна.

Едновременно с това руският президент Владимир Путин се опита да омаловажи аспектите на руско-севернокорейското споразумение, потенциално в отговор на опасенията на Южна Корея, по време на пресконференция на 20 юни във Виетнам.

По време на посещението си Путин се срещна и с виетнамския президент То Лам, виетнамския министър-председател Пхен Мин Чин и генералния секретар на Централния комитет на партията на общността на Виетнам Нгуйон Пху Трọнг и обсъди двустранните отношения и подкрепата на Съветския съюз и Русия за Виетнам през XX век и XXI век.

За първи път руските сили използват новата бомба FAB-3000 M-54 с единен модул за планиране и корекция (UMPC), за да нанесат удар по украински позиции в Харковска област, което представлява нов руски удар с голям потенциал за разрушения, ако руските сили продължат да използват такива оръжия без ограничения.

Съединените щати направиха промяна в политиката, за да дадат приоритет на доставката на прехващачи за противовъздушна отбрана Patriot за Украйна на фона на нарастващата заплаха от използване на руски управляеми плаващи бомби в Украйна.

Политиката на САЩ все още забранява на украинските сили да нанасят удари по военни цели с оръжия, предоставени от САЩ, в оперативния и дълбокия тил на руската територия.

Нарасналото прекомерно разчитане на руската армия на тежката пехотна тактика за фронтално настъпление значително влоши различията между различните руски бойни служби на бойното поле в Украйна, като сведе до минимум оперативната ефективност на фронтовите войски.

Руският министър на отбраната Андрей Белоусов използва работно посещение в Източния военен окръг във Владивосток, Приморски край, за да създаде впечатление на строг, но ангажиран министър на отбраната.

През нощта на 19 срещу 20 юни украинските сили нанесоха безпилотни удари по най-малко две петролни съоръжения в Русия.

Украинските сили наскоро напреднаха край Вовчанск, а руските сили наскоро напреднаха край Часов Яр, Авдеевка и град Донецк.

Руски блогъри се оплакват, че руското военно командване не успява да стимулира по подходящ начин руските военнослужещи да се сражават и да обясни на войниците си целта на руската пълномащабна инвазия.