Събота, 29 Юни 2024
           
Спорт

Има ли кой да спре Меси и Аржентина: започва Копа Америка

   
Има ли кой да спре Меси и Аржентина: започва Копа Америка
  Reuters

Европейското първенство по футбол привлича вниманието на целия свят, или на почти целия. Малко по-различно стоят нещата в Южна Америка, където от тази нощ футболните емоции ще бъдат превзети от Копа Америка.

 

Континенталният шампионат стартира за 48-ми път, като този път има и немалко разлики. Домакин на надпреварата ще бъдат САЩ, а също така се спазва традицията да се канят и отбори от друг континент.

 

Както и през 2016 г. (юбилейното стотно издание), когато пак се играеше в САЩ, отборите участници са общо 16. Освен десетте отбора от Зона Южна Америка (КОНМЕБОЛ) има шест състава от Северна и Централна Америка (КОНКАКАФ).

За САЩ това ще бъде генерална репетиция преди световното първенство през 2026 г., на което страната ще бъде домакин заедно с Канада и Мексико. Разликата е, че след две години Световната купа ще бъде с рекордните 48 отбора.

 

Първият мач е Аржентина - Канада, от 3 ч. тази нощ. В България Копа Америка ще бъде предаван по "Макс Спорт 3". Турнирът продължава до 14 юли, когато е финалът.

 

Аржентина, Бразилия или някой друг

 

Броени дни преди да навърши 37 години, Лионел Меси отново ще поведе Аржентина на голям турнир. Но ще бъде ли Копа Америка последният такъв за нападателя? Този въпрос се задава отдавна, а Меси остави открехната вратата да бъде на терена и за световното през 2026 г.

 

"Всичко зависи от това как се чувствам, как съм физически и дали съм на нивото, на което мога да се състезавам и да помагам на съотборниците си. До турнира (световното) има още много време, но той протича бързо. Не знам как ще се чувствам в този момент", каза Меси.

 

За Копа Америка той заяви, че мотивацията му все още е голяма. Меси преследва златен медал на трето първенство с Аржентина, тъй като отборът триумфира през 2021 г., след което взе и световното в Катар.

 

Освен това финалът на Копа Америка ще бъде в Маями - в града, в който в момента Меси играе за "Интер".

 

Групите
Група А: Аржентина, Перу, Чили, Канада
Група В: Мексико, Еквадор, Венецуела, Ямайка
Група C: САЩ, Уругвай, Панама, Боливия
Група D: Бразилия, Колумбия, Парагвай, Коста Рика

Аржентина преследва рекордна 16-а титла, като до момента дели първото място за най-успешен отбор в турнира, заедно с Уругвай.

 

Където е намесен аржентинският тим, винаги на преден план излиза и този на Бразилия. Според специалисти и букмейкъри бразилците са фаворит №2 в надпреварата, но съставът разчита на младото трио Винисиус Жуниор (23 г.), Родриго (23 г.) и Ендрик (17 г.).

 

Последният ще бъде съотборник на първите двама в "Реал" (Мадрид) от лятото.

 

В Бразилия се надяват, че Винисиус ще успее да пренесе формата си от "Реал" и в националния отбор. Той помогна на клуба си да спечели дубъл с титлата в Испания и Шампионска лига. Освен това нападателят иска да направи още една крачка към спечелване на "Златната топка", за която според мнозина той е един от фаворитите.

 

 

Има ли кой да спре Меси и Аржентина: започва Копа Америка

© USA Today Network via REUTERS

 

 

Копа Америка е турнир, който нерядко води до изненади. Така например Уругвай успя да триумфира през 2011 г., когато във финала игра с Парагвай, а през 2015 и 2016 г. Чили стигна до две поредни купи с победи на дузпи над Аржентина.

 

Според експертите обаче нови изненади са по-малко вероятни през 2024 г.

 

На трето място в прогнозите, но с голяма разлика зад Аржентина и Бразилия, е тимът на Уругвай. Този път той е воден от Марсело Биелса, който преследва първа купа в турнира. Преди точно 20 г. Биелса беше начело на Аржентина при загубен финал от Бразилия.

 

dnevnik.bg