Събота, 28 Сеп 2024
           
Свят

САЩ и Китай обединяват усилия в борбата срещу наркотиците

   


Съединените щати и Китай ще проведат разговори на високо ниво относно сътрудничеството в борбата с наркотиците, съобшава "Ройтерс".

Това се случва след пробив в двустранната работа тази седмица, който ги насърчи да разследват заедно голяма операция за пране на пари, свързана с наркотици.

САЩ и Китай подновиха преговорите за борба с наркотиците и сътрудничеството в областта на правоприлагането в началото на годината, а отделът за обществена сигурност на Китай похвали случая като успешен пример за сътрудничество в борбата с наркотиците между двете суперсили.

По-рано тази седмица Министерството на правосъдието на САЩ посочи, че мексиканският картел Синалоа е заговорничил с групи, базирани в Калифорния и свързани с китайското подземно банкиране, за изпиране на приходи от трафик на наркотици на стойност над 50 милиона долара.

Ведомството заяви, че е в тясна координация с правоприлагащите органи в Мексико и Китай. Китайските държавни медии съобщиха, че Китай е арестувал заподозрения по случая и уточниха, е са извършвани престъпни дейности, като незаконна търговия с чуждестранна валута.

Съединените щати, където злоупотребата с фентанил е основна причина за смърт, настояха за по-задълбочено сътрудничество между правоприлагащите органи, включително за справяне с незаконното финансиране и допълнителен контрол върху химикалите, които могат да се използват за производството на фентанил.

Очаква се Рахул Гупта, директор на Службата за национална политика за контрол на наркотиците към Белия дом, да се срещне с високопоставени китайски служители, за да обсъдят сътрудничеството си.

Отношенията между двете страни през последните години бяха напрегнати по редица въпроси, включително произхода на COVID-19, търговските мита, Тайван и човешките права. Това възпрепятства надеждите на Вашингтон да убеди Китай да се присъедини отново към усилията си за спиране на потока от фентанил към САЩ.

През ноември 2019 г., при необичайно разкриване на китайско-американското сътрудничество в пресичането на престъпленията с фентанил, китайските и американските правоприлагащи органи съвместно обявиха, че са работили заедно за разбиването на контрабандна мрежа.

Това сътрудничество обаче се разпадна, когато настъпи COVID-19, а геополитическите насрещни ветрове тласнаха двустранните отношения до най-ниското им ниво от десетилетия - докато срещата на върха през ноември между президентите Джо Байдън и Си Дзинпин доведе до размразяване и възобновяване на преговорите срещу наркотиците.

Заместник генералният секретар на Китайската национална комисия за контрол на наркотиците Ю Хайбин повтори позицията на Китай, че САЩ са виновни за създаването на проблема с фентанила поради "собствената им злоупотреба с лекарства, отпускани с рецепта".

Той обаче добави, че "Китай е готов да предложи пълна подкрепа по отношение на контрола на материалите, споделянето на разузнавателна информация, правоприлагането и борбата с международните престъпления".

По негови думи в момента двете страни "провеждат съвместни разследвания в няколко случая - което ще има значителен възпиращ ефект върху престъпниците, участващи в дейности, свързани с наркотици, както в Китай, така и в Съединените щати".


Анкета

Ще гласувате ли на изборите през октомври?


Резултати