Неделя, 07 Юли 2024
           
Развлечения

"Джаз под звездите" на Деветашко плато - една различна емоция и енергия

   
\

Между 28 и 30 юни ще се проведе десетото издание на фестивала "Джаз под звездите на Деветашкото плато"., пише БНР.

"От години работим селата в Деветашкото плато да започнат да живеят нов живот. Преди 15 години те бяха една много тъжна гледка, въпреки невероятната природа и енергия, която излъчват", разказа пред БНР Ива Таралежкова, председател на УС на сдружение "Деветашко плато".

"Събрахме се група ентусиасти и решихме, че трябва да се правят щури неща. 

Събрахме се много хора от деветте села в общините Летница, Севлиево и Ловеч и започнахме да мислим каква формула да приложим, за да се оживят тези населени места. Около 2000 души живеят в района. Започнахме да правим екопътеки, да поставяме табели, беседки".

А по-късно правят и джаз фестивал.

Венци Благоев, музикален директор на "Джаз под звездите на Деветашко плато", разказа в предаването "Преди всички", че организаторите са се запознали с местните хора, които имат отношение към джаза. 

След това оглеждат пещерите и поляните, където може да се прави музика.

В проекта се включват известни музиканти, сред които е и Йълдъз Ибрахимова. 

Не е пренебрегната и обстановката в селата, където се настянават гостите на фестивала. 

"В селата, където се настаняват хора, всичко е направено естетично. Имаме уютни и красиви къщи за гости. Опазена е автентичността на местната архитектура и културно наследство. Една много естетична обстановка, която създава различна емоция и енергия", сподели Ива Таралежкова.

Венци Благоев открехна вратата и към музикалните изненади, които очакват посетителите на  "Джаз под звездите на Деветашкото плато". 

"Основното трио на първата вечер е формация от трима музиканти, които съчетават джаза с етно музиката – "Джаста праста".

На следващия ден в обновената мелница в Карпачево правим майсторски клас на Константин Костов. След това проф. Владимир Радулов ще направи лектория за смисъла и езика на джаза.

По залез слънце на сцената ще бъде представен много интересен състав от музиканти. На следващата сутрин правим джаз за деца.

Входът е свободен".