Четвъртък, 04 Юли 2024
           
Коментари Политика

До избора на председател на НС Николай Марков не може да се закълне, нито Христо Иванов да се оттегли

   
До избора на председател на НС Николай Марков не може да се закълне, нито Христо Иванов да се оттегли

Ако Народното събрание не успее да избере председател, то няма да бъде разпуснато, а ще има нови избори. Без председател работата на НС не може да продължи. Оставаме в първото заседание, докато не се изберат председател и заместник-председатели, поясни преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова, пише OFFNEWS.

Това е така, тъй като е записано, че парламентът избира председател на своето първо заседание. Едва след това стартира неговата работа.

В първия си работен ден вчера депутатите не успяха да изберат председател. Най-много гласове събра Рая Назарян от ГЕРБ, но те не ѝ достигнаха за нужните 50% плюс един глас.

Кворумът е този, който е бил, когато вчера народните представители положиха клетва и заседанието беше прекъснато, каза доц. Киселова преди днешния повторен опит за избор на председател.

Николай Марков от "Величие" не може да положи клетва преди избора на председател, защото заседанието е учредително. Вчера той закъсня за клетвата и на практика още не е народен представител.

Не е достатъчно Марков само да подпише клетвения лист, а трябва да изрече клетвата и устно. За да се закълне, трябва първо да бъде избран председател на парламента, поясни конституционалистът.

За заявката на Христо Иванов от ПП-ДБ да се оттегли от парламента доц. Киселова посочи, че днес той може да участва в гласуването за председател, защото преди гласуването на оставката му той има пълноценни права на народен представител. Оставката на Иванов също може да бъде гласувана едва след избора на ръководство на парламента.

Или да се смени преговарящият екип, или да се смени кандидатът за председател на парламента, предлага доц. Киселова за разрешаването на възникналата криза.