Петък, 28 Юни 2024
           
Коментари Политика

Весислава Танчева: След още едни избори БСП и ПП-ДБ ще бъдат окончателно съсипани

   
Весислава Танчева: След още едни избори БСП и ПП-ДБ ще бъдат окончателно съсипани

Тези, които се чувстват призовани от Делян Пеевски, имат възможност да продължат живота на този парламент, пише БНР.

Това мнение изрази в интервю за БНР Весислава Танчева, комуникационен специалист и граждански активист от сдружение "Боец".

Според нея е възможен и пълен мандат, "стига това да не бъде на прекалено висока цена за партиите, които ще участват в тази коалиция и те да преценяват жертвата за струваща си".

ГЕРБ може да предложи друг председател. Не е задължително да е Рая Назарян, допуска Танчева, която прогнозира, че ще има избран председател на Народното събрание.

Сегашната конфигурация на парламента е до голяма степен нарочна и умишлено такава, защото твърдите ядра и купеният вот са определили облика на НС, коментира Весислава Танчева. Тя прави този извод въз основа на "изключителните способности на старите изборджии" да пресметнат съотношенията на силите.

Целта на занятието Пеевски да участва вече не задкулисно, а предкулисно, е постигната, отчита тя.

Ако ИТН се съгласят да участват дори само в общи гласувания с ГЕРБ и ДПС, приключват политическата кариера на партията, заяви Танчева.

Целта е да се отиде още един път на избори, за да може след още няколко месеца с ПП-ДБ да бъде приключено, смята тя. По думите ѝ, със сегашното си присъствие ПП-ДБ ще бъде по-гласовита опозиция. 

"Да не забравяме, че вън от парламента също има опозиция."

Танчева смята, че има целенасочени усилия за окончателно съсипване на две политически сили – не само на ПП-ДБ, но и на БСП.

"Две от партиите, които са потенциална опозиция, да бъдат окончателно размазани и разбити."

"Възраждане" са сред големите губещи на тези избори, защото им издърпаха част от черджето, създадоха паралелна структура на техния пропаганден влак – "Величие", за да се изтеглят няколко процента, каза комуникационният специалист.

"Трябваше да бъде свален процентът на "Възраждане", защото имаше шанса да бъде втора политическа сила", посочи Танчева. Според нея обаче не е влизало в плана "Величие" да влезе в парламента, но това се е случило заради ниската избирателна активност. Тя нарече "Величие" поредната партия патерица и ги обвърза с ДПС.

В момента ни управлява триумвират между Радев, Борисов и Пеевски, подчерта Весислава Танчева, според която това не е отсега.

"Хайде да не му се плашим на Радев още отсега", призова тя, визирайки оставащото време до края на мандата на държавния гласа, във връзка с предположенията за готвен негов политически проект.

Танчева се усъмни, че е възможен експертен кабинет в настоящия парламент.