Събота, 29 Юни 2024
           
Спорт

Германското разузнаване предупреди за риск от тероризъм по време на Евро 2024

   
Германското разузнаване предупреди за риск от тероризъм по време на Евро 2024

Спецслужбите на Германия смятат, че мачовете и събитията в рамките на Европейското първенство по футбол, провеждащо се в страната, са възможна мишена за терористна атака от страна на ИДИЛ, подобна на нападението в московската зала "Крокус Сити Хол" през март тази година, пише Financial Times.

Германският министър на вътрешните работи Нанси Фезер заяви, че Европа и конкретно Германия са под прицела на джихадистки организации като ИДИЛ и ИДИЛ-К (базираната в Афганистан организация "ИДИЛ-Хорасан", която пое отговорност за терористичния акт в Москва).

За възможна атака предупреди и шефът на  вътрешното разузнаване на Германия – Томас Халденванг. По думите му, ИДИЛ-К е успяла да изпрати свои следовници в Западна Европа, които са се представили за бежанци от Украйна.

Халденванг отбеляза, че групировката е публикувала в мрежата пропагандни видеоматериали с призиви за извършване на нападения срещу „лесни цели" в Европа, по подобие на безредиците в парижката зала "Батаклан" през 2015 г. или летището и метровото в Брюксел през 2016 г.

Шефът на германското вътрешно разузнаване коментира, че опасността от ислямистки терористични атаки е нараснала след нападението на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври и последвалата война в Газа.

Faktor.bg