Петък, 28 Юни 2024
           
Свят

Китай следи под лупа сближаването на Москва и Пхенян

   
Китай следи под лупа сближаването на Москва и Пхенян

Китай реагира сдържано тази седмица, след като Русия и Северна Корея задълбочиха връзките си и обещаха да се противопоставят на Запада, съобщава "Ройтерс".

Пекин избягва всякакво тристранно споразумение, което може да усложни отношенията му с други страни.

Вчера азиатската страна наблюдаваше отстрани как севернокорейският лидер Ким Чен-ун сподели своите "най-съкровени мисли" с гостуващия руски президент Владимир Путин в Пхенян.

Говорителят на китайското министерство на външните работи Лин Джиан заяви на брифинг само, че срещата на върха е била двустранен обмен между Русия и Северна Корея, но не даде подробности.

"Китай има определени резерви по отношение на задълбочаващото се военно сътрудничество на Северна Корея с Русия, което може да подкопае почти пълния монопол на Пекин по отношение на геополитическото влияние върху Пхенян", посочи Тонг Джао от Фондацията "Карнеги" за международен мир.

"Освен това Китай внимава да не създава усещането за фактически съюз между Пекин, Москва и Пхенян, тъй като това няма да е полезно за него да поддържа практическо сътрудничество с ключови западни страни", допълни Джао.

Откакто Северна Корея облекчи граничния си контрол срещу пандемията миналата година, търговията с Китай се възстанови, но политическият ангажимент на Ким беше доминиран от Русия.

Ким направи първото си - и засега единствено - пътуване до Русия след пандемията, за да се срещне с Путин миналата година. Руският президент пък е първият световен лидер, посетил политически и икономически изолирания Север след повторното отваряне на границите му.

Русия предприе и безпрецедентната стъпка да използва балистични ракети, произведени в Северна Корея, които са забранени от резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, за да нанася удари по цели в Украйна.

Китай обяви "безгранични" отношения с Русия само дни преди Москва да започне инвазията си в Украйна през февруари 2022 г., но досега Пекин избягва да предоставя оръжия и боеприпаси за руските военни усилия.

Пекин се присъедини към Русия в блокирането на нови санкции срещу Северна Корея в Съвета за сигурност, но се въздържа, когато Москва наложи вето върху ежегодното подновяване на групата от експерти, които съблюдават прилагането на санкциите срещу КНДР.

Служител на южнокорейското правителство, пожелал анонимност, заяви, че вероятно има напрежение между Пекин и Пхенян заради хилядите севернокорейски работници, които остават в Китай в нарушение на резолюциите на ООН.

Китай е най-големият търговски партньор на Северна Корея и двете страни споделят договор за взаимна отбрана, датиращ от 60-те години на миналия век.

Въпреки че е малко вероятно тези отношения да се променят, ангажиментът на Ким с Путин и тяхното непредвидимо поведение създават нова несигурност за Китай, отбеляза Юн Сун, директор на китайската програма в център "Стимсън" във Вашингтон.

"Докато няма ясно развитие и политика, които да оспорват позицията на Китай, бих казала, че Китай е готов да седи настрана и да наблюдава как вървят нещата", добави тя.

За Китай по-близките връзки между Русия и Северна Корея отвличат вниманието на Съединените щати и това не е непременно лошо за Пекин, посочи Сун.

"Китай просто трябва да внимава да не го представя като тристранно споразумение, което носи твърде голяма отговорност", поясни тя.

Въпреки че Пекин влиза във все по-остри сблъсъци с Вашингтон по въпросите на външната политика и търговията, той далеч не е международният парий, в който са се превърнали Русия и Северна Корея. Миналата година Съединените щати и техните съюзници Япония и Южна Корея оглавиха списъка на най-големите търговски партньори на Пекин.

Северна Корея отправи рядък публичен упрек към Китай, след като китайският премиер Ли Цян обсъди ядрените оръжия на Севера с лидерите на Южна Корея и Япония на среща на върха през май.

Посещението на Путин в Севера съвпадна с посещението на високопоставени китайски служители в Сеул вчера.

"Нашата страна изрази загриженост относно посещението на руския президент Путин в Северна Корея, планирано за същия ден, а Китай изрази надежда, че обменът между Русия и Северна Корея ще допринесе за мира и стабилността в региона", посочи Южна Корея за провелите се дискусии.

Китай най-вероятно ще се разтревожи, ако партньорството на Северна Корея с Русия доведе до провокативно поведение, което прави регионалната ситуация по-трудна за Пекин, заяви Никлас Суонстрьом, директор на Института за политика за сигурност и развитие в Швеция.

"Китай иска да търгува, да възстанови икономиката си; те имат други, по-важни грижи", посочи той.