Неделя, 07 Юли 2024
           
Новини

Вече имаме автобуси с нулеви въглеродни емисии

   
Вече имаме автобуси с нулеви въглеродни емисии

Възможно ли е градският транспорт у нас да се движи не с гориво, а с водород? Отговорът е „Да“.

„Български водородни дни“ е инициативата, която дава възможност на гражданите безплатно да се повозят на автобус с нулеви вредни емисии.

Въпреки горещото време Йордан търпеливо изчаква на спирката водородния автобус, на който ще се качи за първи път. Казва, че няма опасения за безопасността на превозното средство.

„Водородната технология се развива непрекъснато. Ако се спазват инструкциите на производителите, е безопасно“, твърди Йордан Иванов.

На пръв  поглед това изглежда като един обикновен автобус, който обаче няма ауспух, задвижва се изцяло от водород и на ден може да измине близо 400 км.

„Зелената седмица“: Какви са най-ефективните начини да извадим колите от градовете?
Повече от 75% от транспортните политики, които са спомогнали за намаляване на използването на автомобили, са въведени от градските законодателни органи

„Водородът не изгаря, а това е електрохимична реакция, като отпадъчният продукт е вода. Този автобус се зарежда за 10 минути. Горивото е екологично чисто и по време на движението си не отделя никакви емисии“, обяснява проф. Дария Владикова, председател на Българската асоциация по водород, горивни клетки и съхранение на енергия.

Автобусът изминава маршрута на тролей №9 в столицата и е безплатен. Всеки, който желае, може да се повози на него до 20 юни.

Екологичен автобус използва 9 кг водород за 100 км, отпадъчната вода дори може да се пие
Зарежда се за 10 минути на ден и стига до 400 км пробег

„Климатикът работи, всичко е много приятно, все пак е нов автобус“, отбелязва Йордан Иванов.

На 21 юни автобусът ще бъде изложен в Пазарджик, а след това ще се отправи към Стара Загора, където гражданите ще имат възможност да се качат на него на 26 юни по маршрута на автобусна линия №20.