Понеделник, 01 Юли 2024
           
Новини

Вицепрезидентът откри 19-ата Световна среща на българските медии

   
Вицепрезидентът откри 19-ата Световна среща на българските медии

Илияна Йотова приветства чрез онлайн връзка участниците в срещата, която се провежда в Украйна

Вицепрезидентът Илияна Йотова откри 19-ата Световна среща на българските медии, организирана от Българската телеграфна агенция в Одеса. В богатата програма на Световната среща на медиите са включени знакови за българската история места – Браила, Одеса, Болград, Измаил. Йотова приветства участниците чрез онлайн връзка.

Вицепрезидентът поздрави генералния директор на Българската телеграфна агенция Кирил Вълчев и целия екип на медията за куража да организират световната медийна среща в страна, раздирана от война. „Одеса днес е източник на новини, и то не само от военната хроника. Българската телеграфна агенция засвидетелства на място съпричастието на цялото българско медийно семейство към сънародниците ни, а и на цялото българско общество, както и на държавата. Искаме да изпратим силното послание от Родината – където и по света да се намираме, ни свързва невидимата, но тъй здрава нишка на род, идентичност, език“, изтъкна Йотова.

„Във фокуса на моето приветствие днес е знанието за род и Родина, истинската гордост да си българин, самочувствието пред света, че принадлежиш на държава с над 13 века история. Една от тези теми е залегнала и в програмата на медийната среща. Не съм от привържениците на тезата, че глобализацията убива идентичността. Идентичността се убива само със слабост и безразличие. Другата крайност – патриотарството – също не е полезна никому“, посочи вицепрезидентът. Тя определи медиите като най-добрите вестители по света на огромното българско духовно наследство. „Сайтовете, вестниците, телевизиите, радиостанциите на българите могат и са достатъчно силни да печелят приятели, да разказват за достойните българи, да пресъздават победите и мъдростта на нашия народ“, заяви Йотова. Вицепрезидентът подкрепи инициативата на Българската национална телевизия, Българското национално радио и Българската телеграфна агенция „14 века България“ и заяви готовност за съвместни дейности.

Йотова запозна участниците в срещата с историята на известния бесарабски българин Димитър Мететелов, родом от село Заря, където вицепрезидентът беше през 2018 г. Генерал-майор, офицер от Българската армия, участник в три войни, с огромен принос за изграждането и развитието на българското военно правораздаване, Мететелов е пример за смел българин. „Навсякъде в градовете и селата около Одеса, където живеят българи, ще намерите също толкова силни и патриотични истории. Разказвайте ги, предавайте ги навсякъде по света“, призова Йотова.

Вицепрезидентът обяви организирания от нея и подкрепен от Министерството на образованието и науката Международен форум за кирилицата „Азбука, език, идентичност“, който ще се проведе на 27 и 28 юни. Той е продължение на форума от 2022 г. Учени слависти от 12 държави заедно със свои български колеги ще дискутират как България пази и разпространява своето наследство от букви, думи, език и мъдрост.