Събота, 28 Сеп 2024
           
Политика

И 50-ото НС не можa да си избере председател

   


Никой от предложените кандидати за председател на Народното събрание не спечели необходимите гласове тази сутрин. В залата вече има 238 депутати и нужното мнозинство е 120 гласа. Според Конституцията решенията на Народното събрание се приемат с мнозинство от над половината от присъстващите депутати, освен ако няма изисквания за друго мнозинство, пише OFFNews.

След като депутатите положиха клетва и изчетоха декларации от името на парламентарните си групи, Теменужка Петкова от ГЕРБ представи процедурните правила за избор на председател на Народното събрание. Те гласят, че изборът става с мнозинство от гласовете на присъстващите народни представители, ако никой не успее да събере достатъчно, на втория тур отиват двамата претенденти с най-голямо доверие. Там победител е този, който има повече гласове.

Тошко Йорданов от ИТН направи редакционно предложение, според което да се запише изрично, че при втори тур победителят трябва да получи не просто повече гласове, а гласовете на над половината присъстващи депутати.

Предложението му обаче беше отхвърлено, а председателстващият Силви Кирилов от ИТН и Асен Василев от ПП-ДБ оспориха искането на Йорданов, като цитираха текста от Конституцията, че решенията на Народното събрание се приемат с мнозинство от над половината от присъстващите депутати, освен ако няма изисквания за друго мнозинство.

Очаквано от ГЕРБ-СДС предложиха за председател Рая Назарян. Теменужка Петкова я представи като човек, който може да води диалог с останалите групи. Назарян е магистър по право от Софийския университет и има 14-годишен юридически стаж в софийската адвокатска колегия. Тя е депутат е в последните три парламента.

Вчера лидерът на първата политическа сила Бойко Борисов заплаши, че ако кандидатурата ѝ не бъде подкрепена, няма да има правителство. Малко след заявката ПП-ДБ и БСП заявиха, че няма да подкрепят Назарян. Днес преди началото на заседанието и от "Величие" бяха категорични, че няма да гласуват "за" кандидатурата на ГЕРБ.

От седмата политическа сила ("Величие" -б.р) издигнаха Юлиана Матеева. Тя беше предложена от Виктория Василева. Матеева е юрист, професор по наказателно право с над 23 години стаж.

От "Възраждане" за пореден път предложиха Петър Петров, а от ИТН доайенът Силви Кирилов, който водеше днешното първо заседание на 50-ото Народно събрание.

Изказвания нямаше и започва гласуване по азбучен ред на първите имена.

След провелото се гласуване обаче никой от кандидатите не беше избран, което наложи провеждането на втори тур, на който отидоха Рая Назарян и Петър Петров, тъй като те получиха най-много гласове.

На първи тур кандидатът на ГЕРБ получи 116 гласа "за", 69 "против" и 53 "въздържали се", а Петър Петров беше подкрепен само от собствената си партия с 38 гласа "за". Силви Кирилов беше подкрепен от групата на ИТН и един депутат от ПП-ДБ (17 гласа "за", 107 "против" и 13 "въздържал се"). За Юлияна Матеева от "Величие" също гласува само собствената ѝ политическа група.

След гласуването на втори тур обаче Назарян и Петров отново не събраха необходимите гласове, което наложи половин часова почивка.

"Поради това, че не беше избран председател, прекъсвам първото пленарно заседание". То ще бъде възобновено утре от 10:00 часа"

Само ДПС и БСП не издигнаха кандидати за председателския пост. 

На първи тур кандидатът на ГЕРБ получи 116 гласа "за", 69 "против" и 53 "въздържали се", а Петър Петров беше подкрепен само от собствената си партия с 38 гласа "за". Силви Кирилов беше подкрепен от групата на ИТН и един депутат от ПП-ДБ (17 гласа "за", 107 "против" и 13 "въздържал се"). За Юлияна Матеева от "Величие" също гласува само собствената ѝ политическа група.

На втори тур отидоха Рая Назарян от ГЕРБ и Петър Петров от "Възраждане", но отново не събраха необходимия брой гласове. 

Временно председателстващият като най-старши сред народните представители Силви Кирилов обяви 30 минути почивка, след което гласуването продължава. 

Процедурата за избор на председател на НС в предишния парламент се проточи три дни. 


Анкета

Ще гласувате ли на изборите през октомври?


Резултати