Събота, 29 Юни 2024
           
Политика

Денков: ПП-ДБ ще са в опозиция. Ще подкрепят решения, които движат България напред

   
Денков: ПП-ДБ ще са в опозиция. Ще подкрепят решения, които движат България напред

Ще бъдем конструктивна проевропейска опозиция, ще подкрепяме всички решения, които придвижват България напред по нейния европейски път на развитие. Тук сме, заедно сме и ще продължим да се борим за бъдещото на България, пише БНР.

Това заяви акад. Николай Денков от коалиция "Продължаваме промяната" – "Демократична България" от парламентарната трибуна при откриването на 50-ото Народно събрание.

"Всяко НС трябва да започва с надежда, че ще бъде избрано правителство, което ще работи в полза на хората и бизнеса", каза бившият премиер на кабинета ПП-ДБ - ГЕРБ.

И коментира, че с всеки цикъл на избори тази надежда избледнява.

"През последните 6 избора за 3 години само ПП-ДБ успяхме да съставим редовни правителства и то 2 пъти. Никоя друга политическа сила не пое тази отговорност. И затова сега плащаме висока политическа цена. Тези две правителства бяха сваляни с дружните усилия на ГЕРБ, ДПС и ИТН. Тези правителства придвижиха България нагоре към средните европейски нива в пъти по-бързо отколкото правителствата на ГЕРБ. Бяха свалени тези две правителства, за да могат Борисов и Пеевски да тиражират лъжата, че могат само те да управляват", посочи още акад. Денков.

Той допълни, че с последните избори "ГЕРБ и ДПС получиха точно това, което искаха - възможност да съставят правителство, в което Борисов и Пеевски да имат решаваща дума за политиките".

"Сега е време те да поемат отговорност, защото няма зад кого да се скрият", препоръча бившият премиер.

Той благодари на всички, които са подкрепяли ПП-ДБ през годините.

"Вадим си поуки за грешките, които допуснахме през годините. Най-голямото разочарование предизвика правителството ни с ГЕРБ. Длъжни сме да се върнем към основни приоритети и задачи, с които влязохме в политика", обеща акад. Денков и бе категоричен, че ПП-ДБ ще продължи да работи по приоритетите си – съдебна реформа, реформа в службите, дигитализация и др.