Петък, 28 Юни 2024
           
Политика

Силви Кирилов удари първия парламентарен звънец на 50-oто НС

   
Силви Кирилов удари първия парламентарен звънец на 50-oто НС

50-oто Народно събрание ще бъде открито с тържествено заседание, в началото на което парламентарните групи ще прочетатат декларации, пише БГНЕС.

Новите 240 народни представители от седемте политически формации, които спечелиха място в 50-ото Народно събрание след изборите на 9 юни, ще положат клетва.

Първият парламентарен звънец и тържественото заседание по традиция открива най-възрастният народен представител. И в този парламент доайен е народният представител от "Има такъв народ" Силви Кирилов.

В първото си заседание депутатите трябва да изберат председател на най-висшия законодателен орган на републиката. Партията на Бойко Борисов ще предложи за поста Рая Назарян - кандидатура, която няма да срещне подкрепа от страна нито на ПП-ДБ, нито на БСП.

"Към днешна дата съставяне на правителство не е възможно. Утре (тоест, днес - бел.ред.) ще предложим Рая Назарян за председател на НС. От гласуването ще стане ясно дали ще продължим да преговаряме", каза пред народните представители от ГЕРБ-СДС Бойко Борисов във вторник.

След предсрочните парламентарни избори на 9 юни т.г., ГЕРБ-СДС отново остана първа политическа сила със своите 68 депутати. ДПС е на второ място с 47, ПП-ДБ – на трето, с 39 народни представители, „Възраждане“ – на четвърто, с 38 депутата, а пети са БСП – с 19 души в НС. ИТН остана над чертата с 16 души, а изненадата на този парламент е „Величие“, която успя да вкара 13 души.

В последните два дни, ГЕРБ-СДС опита да проведе преговори, целящи да очертаят пътя пред сформирането на правителство на споделената отговорност. На разговори в парламента отидоха от ДПС и от ИТН.

ПП-ДБ се заявиха като градивна опозиция, „Възраждане“ казаха, че няма да подкрепят кабинет на ГЕРБ с участието на ДПС. Левицата, която е в политическа криза след оставката на Корнелия Нинова, заяви, че ГЕРБ не предлага формат за надпартийно и експертно правителство, а „Величие“ - предстои да видим как ще действа. Във вторник най-малката партия поиска лидерска среща с Бойко Борисов, а не участие в преговорите с преговорния екип, която им беше отказана.